Gastro istine: Špinat za mišiće, čokolada za PMS

Gastro istine: Špinat za mišiće, čokolada za PMS


Priče koje se prenose s koljena na koljeno vrlo često su mit, ali ne i kada je riječ o hrani. Dijetetičarka Susie Burrell kazala je kako savjeti o pilećoj supi, jabukama, špinatu i ribi imaju naučnu podlogu.

Pileća supa za dušu

Benefiti pileće supe dolaze zapravo iz kostiju koje su dobre za imunitet. Napomenula je kako kupovne supe ne sadrže ove sastojke. Ova supa pomaže u liječenju prehlade i puna je cinka, kalcija i magnezija koji djeluju protuupalno.

Jabuka vas spašava od ljekara

Burrel ističe kako radije jede mrkvu jer ima manje šećera, ali i jabuka i mrkva imaju isti učinak. Snižavaju pritisak i holesterol te povećavaju nivo vitamina C.
Jabuka jača zube, sprečava njihovo kvarenje, a dobra je i u zaštiti od Alzheimerove bolesti.

Riba je hrana za mozak

“Ribe bogate omegom 3, poput lososa, svježe tune i sardina su dobre za razvoj mozga, pogotovo kod djece. Postoji veliki broj dokaza da riblje ulje poboljšava kognitivne sposobnosti. Ukoliko ne volite okus ribe, koristite riblje ulje u hrani.

Od špinata rastu mišići

Ova poveznica popularizirana je crtanim filmom “Popay” 1980-ih godina, a Burrell kaže kako je zaista istinita.

“Špinat vam daje hranjive sastojke koji su potrebni za rast mišića. Jedan kilogram špinata dnevno ubrzava rast, ali je i vrlo zdrav jer je izvor vitamina A i C te minerala poput kalcija i željeza”, kazala je Burrell.

Čokolada smanjuje menstrualne bolove

“Magnezij u tamnoj čokoladi olakšava grčeve i druge simptome PMS-a. Sadrži veći procenat antioksidansa i manje šećera, a i dalje aktivira hormon sreće”, kazala je Burrell.

Čaša mlijeka za jače kosti

Mlijeko je odlično zbog visokog procenta kalcija i magnezija, a upravo magnezij i aminokiselina triptofan su povezani s relaksacijom.

“Čaša toplog mlijeka prije spavanja je dobra ideja za relaksiranje tijela”, kazala je Burrell.


Facebook Comments