Novi meksički predsjednik odbio naoružane tjelohranitelje

Novi meksički predsjednik odbio naoružane tjelohranitelje

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je danas da će, umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući advokate, doktore i inženjere.

Otkako je uvjerljivo pobijedio na izborima 1. jula, ljevičarski političar prikazuje se kao predsjednik ”običnih ljudi” i odriče se tradicionalnih predsjedničkih povlastica.

No, činjenica da ne želi naoružane tjelesne čuvare izazvala je strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama i kartelima.

Tokom predsjedničke kampanje bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikad, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj historiji. U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego “podrškom”.

– Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod – rekao je Lopez Obrador.

”Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku”, dodao je Lopez Obrador.

On je i bivšem predsjedniku Enrike Pena Neto (Enriqueu Pena Nieti), koji je pod zaštitom dvije hiljade naoružanih čuvara, među kojima su vojnici, policajci i civili, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.

Facebook Comments