Grčke vlasti odbile da izruče turskog novinara

Grčke vlasti odbile da izruče turskog novinara


Grčko Ministarstvo pravde odbilo je da izruči turskog novinara Turguta Kaju koji je u svojoj zemlji osuđen za učešće u “terorističkoj organizaciji”, saopćili su u Atini izvori bliski pravosuđu.

Kaja je prvi put 2015. uhapšen u Grčkoj. Potom je novinar oslobođen, ali je ponovo uhapšen u februaru na osnovu potjernice Interpola.

Vrhovni sud Grčke u maju je odobrio njegovo izručenje Turskoj, koja zahtijeva da Kaja u zemlji izdržava svoju zatvorsku kaznu, prenosi “Avaz“.

Turski novinar od maja je u grčkom zatvoru, očekujući konačnu odluku o izručenju koju donosi Ministarstvo pravde. Kaja je u međuvremenu zatražio i dobio azil u Grčkoj, zbog čega ministarstvo sada odbija njegovo izručenje. Odnosi Grčke i Turske su posebno zategnuti poslije neuspjelog vojnog udara 15. jula 2016. u Turskoj. Grčka je dala azil grupi od osam vojnika koji su pobjegli iz Turske nekoliko sati poslije početka vojnog udara, negirajući bilo kakvu umiješanost.

Odnosi su se pogoršali u martu ove godine kada su dva grčka vojnika prešla granicu tokom patrole gdje ih je uhapsila turska vojska, optužujući ih da su ušli u “zabranjenu zonu”. Grčki vojnici su tada rekli da su se izgubili zbog guste magle i da nijesu imali namjeru da pređu granicu.

Haber.ba

Video u fokusu


Facebook Comments