Do sada najbrojniji bh. atletski tim putuje na Evropsko prvenstvo

Do sada najbrojniji bh. atletski tim putuje na Evropsko prvenstvo

Kvalifikacijama u bacanju kladiva, u ponedjeljak, 6. augusta u 17.05 sati, u Berlinu počinje 24. Evropsko seniorsko prvenstvo u atletici, koje će trajati do 12. augusta te na kojem će bh. tim biti i najbrojniji do sada.

U konkurenciji 1.573 učesnika (829 seniora i 744 seniorki) iz 51 evropske zemlje, bit će i šest bh. takmičara, od kojih su peterica članovi AK Zenica.

Norme su ispunila trojica bacača kugle – veteran Hamza Alić (najbolji rezultat sezone 20.45 metara), zatim bh. rekorder i najmlađi učesnik Mesud Pezer (21.15 m u dvorani), te Sarajlija Kemal Mešić (19.99 m).

Uz Poljsku, koja također ima trojicu takmičara, BiH će biti i najbrojnije zastupljena zemlja u bacanju kugle, za koju je norma iznosila 19.90 metara, a ispunilo ju je 30 takmičara iz 23 zemlje. BiH će prvi put u trkačkim disciplinama, u trci na 800 metara, na EP-u imati dvojicu predstavnika.

Abedin Mujezinović (1:46.90) je prošlog mjeseca potvrdio normu te se priključio bh. rekorderu Amelu Tuki (1:45.68). Norma za 800 metara iznosila je 1:47.60, a Tuka i Mujezinović će se takmičiti u konkurenciji 36 atletičara iz 20 država. BiH će imati predstavnika i u bacanju koplja, za koje je norma bila tačno 80 metara, a u kojoj će nastupiti bh. rekorder Dejan Mileusnić, koji će se takmičiti u konkurenciji 31 kopljaša iz 18 država.

U vodstvu reprezentacije BiH na EP-u, bit će aktuelna predsjednica Đurđica Rajhel Šišul i generalni sekretar Mišo Pedalo, koji će biti gosti Evropske atletske federacije, a odlazak je najavio i potpredsjednik Suad Kaknjo.

– Što se tiče trenera, na EP putuje Alićev trener Mehmed Skender, dok će Tukin i Mujezinovićev trener, Italijan Gianni Ghidini, biti član delegacije Italije. Na usluzi će im biti i fizioterapeut Roberto Troiani, koji je s Tukom putovao i na Olimpijske igre u Rio de Janeiru – ističe generalni sekretar Pedalo.

O šansama bh. predstavnika, Pedalo ističe kako je Tuka i ovog puta najveći adut za medalju, ali da i on očekuje da će bar još neko ući u finale.

– Prije dvije godine u Amsterdamu imali smo dvojicu takmičara u finalima. Tuka je bio četvrti, a Pezer 12. Očekujemo da bi i Mujezinović mogao prijatno iznenaditi te, barem, izboriti polufinale. Znamo da i Mileusnić može puno bolje od ovog što je ove godine pokazivao, ali vidjet ćemo i koliko, jer i on je imao problema s povredama – kaže Pedalo.

Izvor: Faktor

Facebook Comments