Kvalifikacije za EP: Odbojkašice BiH bez kapitena

Kvalifikacije za EP: Odbojkašice BiH bez kapitena

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počela je 26. jula okupljanjem u Lukavcu.

Šesnaest igračica pod budnim okom selektora Gorana Nešića trenira dva puta dnevno.

– Pripreme smo počeli 26. jula, za sada se sve odvija prema planu i programu. Najvažnije je da imamo optimalne uvjete za trenažni proces i sala ispunjava standarde – rekao je na početku razgovora za Faktor Goran Nešić, selektor naše reprezentacije.

Prvi test

Ovaj ljetni termin kvalifikacija i nije baš idealan, pa neke od reprezentativki i nisu baš u takmičarskoj formi. Ipak, profesor Nešić vjeruje da će do utakmice s Rumunijom 15. augusta sve djevojke biti spremne da odgovore njegovim zahtjevima.

Već danas bh. odbojkašice očekuje prvi test. Naše odbojkašice, koje kvalifikacije za EP otvaraju gostovanjem u Craiovi, prvu kontrolnu utakmicu odigrat će danas u Lukavcu, gdje će od 19 sati reprezentacija Crne Gore “glumiti” Rumuniju.

– Termin jeste nezgodan, no djevojke rade maksimalno dva puta dnevno, a već danas igramo i prvi kontrolni meč s Crnogorka, s kojima ćemo i sutra odmjeriti snage u još jednoj utakmici – kazao je selektor najboljih bh. odbojkašica te dodao kako će naša reprezentacija s Crnom Gorom odigrati još dva kontrolna susreta, i to 6. i 7. augusta u Baru.

– Mislim da ćemo u ovim utakmicama isprobati neke varijante i da će nam one dati odgovore na pitanja šta i koliko možemo – dodao je Nešić, koji će ovoga puta ne može računati na kapitena reprezentacije Edinu Begić, koja se oporavlja od povrede ramena.

Rumunija je za sada prilično velika nepoznanica stručnom štabu naše selekcije.

– Ne znam mnogo o Rumunkama jer se u posljednje tri godine nisu nigdje pojavljivale. Ipak, ovih dana će učestvovati na turniru u Grčkoj, tako da ćemo saznati sve ono što nas interesuje.

Tri dana nakon duela s Rumunijom, bh. odbojkašice će u Kaknju ugostiti Latviju, a potom slijedi dvomeč sa Španijom. Prvi meč se igra 22. augusta gostuju Španiji u Guadalajari, a drugi četiri dana kasnije u Lukavcu.

– Latviju smo prilično lagano dobili posljednji put, ali sa reprezentacija sa Baltika nikad se ne zna, tako da nema opuštanja. Sa Španijom smo gotovo redovno zajedno u svim mogućim kvalifikacijama, tako da ova dva tima poznajemo jako dobro. Na kraju bih iskoristio ovu priliku da pozovem sve navijače da nas podrže u kvalifikacionim mečevima – rekao je Goran Nešić, selektor ženske odbojkaške reprezentacije BiH.

Šansa za plasman na EP

Kvalifikacije za EP naše odbojkašice završavaju početkom 2019. godine. Ukoliko nakon gostovanja Latviji (6. januar) i domaće utakmice protiv Rumunije budu na jednoj od prve dvije pozicije u kvalifikacionoj grupi F, najbolje odbojkašice naše zemlje izborit će prvi put u historiji nastup na Evropskom prvenstvu. Od naredne godine kontinentalni šampionat prvi put brojat će 24 selekcije umjesto dosadašnjih 16, a domaćini turnira bit će Poljska, Turska, Mađarska i Slovačka.

Izvor: Faktor

Facebook Comments