Lejla Hairlahović podnijela ostavku: Odlazim časno i bez interesa, kako sam i došla

Lejla Hairlahović podnijela ostavku: Odlazim časno i bez interesa, kako sam i došla

@Vedran J

Lejla Hairlahović jučer je podnijela ostavku na funkciji Generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, a sada je na porezu Upravni odbor koji treba da donese odluku o njenom razrješenju.

“U ovih sedam mjeseci sam, zaista, dala sve od sebe da pokrenemo bh. rukomet u smjeru civiliziranih federacija i civiliziranog sporta. Kao najveći uspjeh ističem kompletnu aplikaciju za RINCK Konvenciju koju sam sama odradila. Naši treneri će već krajem augusta ući u proces implementacije Konvencije. Pored toga, ističem i organizaciju Turnira u Tuzli koji je kruna ovog kratkog mandata. Naravno, da ne zaboravim i otvaranje dijaloga sa EHF i IHF”, rekla je Hairlahović, te dodala:

“Na stotine dopisa i razgovora su iza mene. Trudila sam se da svima budem na usluzi i od pomoći. Nije mi ništa bilo teško, a sve za interes bh. rukometa. Odlazim časno i bez interesa, kako sam i došla.”

Kao razloge svoje ostavke navodi dugotrajne probleme unutar Rukometnog saveza BiH, u kojem mnogi ljudi, zbog političkih interesa ne žele dobro Savezu i bh. rukometu.

“Da li imaju orahe u džepovima, da li su grobarili Savez kroz komisije i tijela u kojima su bili ili su, jednostavno, kukavice, to oni znaju. Oni će i dalje da love u mutnom jer tu su eksperti. Pokušala sam da uvedem sistem, a na tom putu sam se susrela sa mnogim ogromnim preprekama. Prije svega, većina ljudi u rukometu ne poznaje osnovna normativno-pravna akta i skloni su svojim tumačenjima i nepoštivanju pravila. Drugo, boje se sistema jer u njemu ne znaju da rade. Treće, pod pritiskom su politike koja njima upravlja”, pojasnila je Hairlahović.

“Dok se mi prepucavamo da li je sve u milimetar po nacionalnim uzusima, uništavamo generacije. I neka nas je stid. Upoznala sam mnoge rukometne entuzijaste koji su toliko predani svojim klubovima da zaslužuju samo pohvale. Upoznala sam mnoge volontere koji iz ljubavi prate rukomet i sve oko njega. Ali, upoznala sam i one koji su spremni budućnost generacije prodati za 100 KM, one koji su iskoristili Savez i reprezentaciju za svoju promociju, one koji su kroz blagajnu Saveza naplaćivali masne honorare i ostavljali Savez u dugovima. Upoznala sam one koji se svađaju oko latinice i ćirilice, a potpisuju se prstom. Na kraju, svima koji su me podržavali, zahvaljujem se. Onima koji su me osporavali, zahvaljujem se jer su mi omogućili da vidim kakav ne treba biti”, zaključila je Hairlahović u svom saopštenju.

Facebook Comments