BiH

Saudijska Arabija donira 2 miliona dolara za skladištenje municije u BiH
U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu danas će biti potpisani ugovori kojima će Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije donirati dva miliona američkih dolara za završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije “Kula” u Mrkonjić Gradu i “Teufik Buza Tufo” u Visokom.

Ugovori će biti potpisan sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Sredstva, koja će biti utrošena za nastavak finansiranja projekta “EXPLODE+”, omogućiće provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na navedenim lokacijama, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MO BiH) i Oružane snage BiH (OS BiH).

Ovaj projekat, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

Radi se o nastavku projekta “EXPLODE” kojeg je od 2013. godine finansirala Evropska unija, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Izvor: BHRTMožda će Vas zanimati i:

Back to top button