Završen Prvi međunarodni turnir rukometnih veterana i veteranki „Dječaci sa Drine“ u Goraždu

Završen Prvi međunarodni turnir rukometnih veterana i veteranki „Dječaci sa Drine“ u Goraždu


U svijetu je čuvena tradicija goraždanskog rukometa, grada koji je još pedesetih godina prošlog vijeka otvorio vrata ovom sportu. A rukomet, rukometaši, posebno slavna generacija „Dječaka sa Drine“, a potom i rukometašice su mu uzvratili brojnim uspjesima.

Simbolična je bila i pjesma kojom je mlada umjetnica iz Goražda Džejla Ramović pozdravila sve učesnike i učesnice turnira na svečanosti njegovog otvaranja. U krugu koji su napravili svi akteri ovog događaja ona je otpjevala poznatu pjesmu „Kako je lijepo vidjeti te opet“.

I baš tako – nekadašnji asovi rukometa na svakom su koraku pokazivali radost zbog novog susreta, a nadmetali su se prije Goražda u nekoliko drugih gradova bivše Jugoslavije.

Uslijedio je nakon otvaranja turnira dvodnevni praznik rukometa, vatromet sjajnih poteza i golova, odbrana, nerijetko i „vragolija“ iz stare rukometne škole.

Rukometni veterani iz Pljevalja najuspješniji

U konkurenciji pet ekipa veterana najviše umijeća, snage i vještine demonstrirala je ekipa „Rudara“ iz Pljevalja (Crna Gora), drugo mjesto osvojio je tim iz Nove Gradiške (Hrvatska), a treće mjesto pripalo je ekipi „Sloboda“ iz Tuzle (BiH).

Ekipa ŽRK Subotica (Srbija) pobjednik je u konkurenciji veteranki, druge su veteranke iz Goražda, a treće mjesto zauzela je ekipa ŽRK „Jedinstvo“ iz Tuzle. Pehar za fair play dodijeljen je ekipi iz Subotice.

Poseban žiri proglasio je i najuspješnije igrače, strijelce i golmane u obje konkurencije.

Drina i srdačnost domaćina osvojili su srca rukmetnih veterana i vetarnki iz gostujućih ekipa. Već na svečanosti otvaranja turnira vidjelo se da se gosti i gošće iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te rukometašice i rukometaši iz Tuzle, u Goraždu osjećaju kao u svom gradu. Iskrena i jednostavna srdračnost po kojoj su Goraždanke i Goraždani poznati, oduševila je rukometne veterane i veteranke.

„Dokusurili“ su ih Drina, splavarenje i rafting koji će im, kazali su to i na svečanosti dodjele nagrada, trajno ostati u sjećanju. Kako rekoše u obraćanjima u ime organizatora Eso Hurić i Nudžeim Džihanić, rukomet je široko raširio ruke grada da dočeka sve dobre i drage ljude, sportiste, pa je tako bilo i za ovaj turnir o kome će se dugo pričati.

Sigurno je zato da će naredne godine, da učestvuje na turniru i dođu u Goražde htjeti još više ekipa i majstora i majstorica rukometa.

Izvor: gorazdeonline.ba

Video u fokusu


Facebook Comments