Beč: 3,67 miliona biciklista u gradu

Beč: 3,67 miliona biciklista u gradu

@Vedran J
Radfahrerin

Broj biciklista u glavnom gradu Austrije raste u kontinuitetu. Prema analizi Saobraćajnog kluba Austrija VCÖ, biciklistički barometri na ulicama grada su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježili 3,67 miliona biciklista, što je 180.000 više nego u istom periodu prošle godine.

U poređenju sa 2016. godinom broj biciklista je porastao za 294.000, u poređenju sa 2015. za 497.000 i u poređenju sa prvom polovinom 2014. za 336.000.

“Bečlije tako aktivno učestvuju u zaštiti klime i poboljšanju kvalitete zraka. Pored toga, prelazak sa auto na biciklo doprinosi smanjenju gužvi od čega najviše profitiraju oni koji i dalje voze automobil”, objašnjava ekspert VCÖ-a Markus Gansterer.

Potencijal za dalje širenje biciklističkog saobraćaja u Beču je ogroman. Ipak 61 % domaćinstava u Beču posjeduju biciklo, što znači da je u Beču više bicikala u upotrebi nego automobila (55 %).

Cilj savezne austrijske vlade je udvostručiti do udio bicikala u saobraćaju do 2025. godine, a to je moguće samo ukoliko se napravi više mjesta za bicikla. Trenutno je još uvijek više mjesta za automobile. Kao mjera za planiranje saobraćaja uzeće se porodice sa djecom.

“Ukoliko primjetimo mnogo porodica sa djecom na biciklima, to je znak da je biciklistička infrastruktura u redu”, dodaje Gansterer.

Facebook Comments