Tehnologija

Francuska želi potpuno obustaviti prodaju automobila na benzin i dizel










Francuska novinska agencija AFP prenosi da je novi francuski ministar za zaštitu životne okoline Nicolas Hulot objavio je svoj plan za očuvanje klime na konferenciji za novinare te rekao: “Najavljujemo kraj prodaje benzin i dizel motora do 2040. godine!”

Hulot nije precizirao da li taj kraj podrazumijeva i potpunu zabranu prodaje benzin i dizel motora, i kako bi se uopšte ta zabrana mogla sprovesti. Također, on nije precizirao ni da li će ova zabrana uključivati hibridne automobile.

Možda će Vas zanimati i:

Ono što je novi ministar posebno naglasio jeste da će meta biti lokalni proizvođači automobila i da će se njima nametnuti “teško opterećenje”.

Ova vijest dolazi u trenutku kada se veliki broj proizvođača već okreće proizvodnji hibridnih i električnih automobila, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve regulatora i potražnje.

Podsjetimo, Švedska automobilska kompanija Volvo je najavila da će svi njeni novi automobili od 2019. godine imati električni motor. To znači da će prestati sa proizvodnjom automobila kojima pogon isključivo daju motori sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Globalna prodaja električnih automobila je prošle godine bila manja od jedan posto tržišta. Ali prema IDTechEKS-u, istraživaču tržišta, prodaja čistih električnih automobila će se povećati sa 672.000, u ovoj godini, na skoro 7 miliona u 2027.

Izvor: carlander.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button