VIDEO/Pogledajte kako je poznati glumac Senad Bašić letio žirokopterom iznad Sarajeva

VIDEO/Pogledajte kako je poznati glumac Senad Bašić letio žirokopterom iznad Sarajeva

“Leteći žirokopterom harmonizirale su se u meni vibracije pjesništva i muzike. Ritmovi stihova Dobriše Cesarića iz pjesme ‘Oblak’ i stihova Vladimira Vidmara iz pjesme ‘U oblacima’ zazvučali su iz dubine moga sopstva. Čist osjećaj Morala Ljepote”, rekao je Bašić opisujući iskustvo vožnje žirokopterom.

Iz FunFly škole letenja kažu kako im je bila čast letjeti s jednim od naših najvećih glumaca svih vremena i pokazati mu “office s najljepšim pogledom”.

“Drago nam je što su uslovi u kojima radimo ostavili tako dubok trag i velikom glumcu poslužili kao inspiracija i to ne samo trenutna. Letenje među oblacima je neopisivo, vrlo jako i inspirativno duhovno iskustvo koje mijenja čovjeka zauvijek. To iskustvo nas stavlja tačno tamo gdje bismo uvijek morali biti, u najbitniji trenutak našeg života. Jedini trenutak koji postoji. Ovaj sadašnji. Nakon ovakvog leta, čovjek ostaje u tom trenutku i živi ga. Nijedan trenutak unaprijed i nijedan unazad. Sad i tu. A to otvara nevjerovatne nove mogućnosti. Taj trenutak je jedini bitan. On je smisao”, rekli su iz FunFly škole letenja.

Dodali su kako misle da je Senad Bašić prvi čovjek u historiji avijacije, a i uopće u historiji koji je recitovao u oblacima na 3.000 metara iznad planete.

“Ovo je nešto što se ne može zaboraviti”, poručio je Bašić nakon vožnje žirokopterom.

Žirokopter je vrsta helikoptera koji se kreće pomoću horizontalnog rotora. Smatraju ga najsigurnijom letjelicom, jer je rotor žirokoptera uvijek na autorotaciji (ne pokreće ga motor, nego strujanje zraka) tako da žirokopter može nastaviti let i sigurno sletjeti čak i u slučaju otkazivanja motora. Prenosi Klix.ba

Facebook Comments