POČELA KOMEMORACIJA: Slijedi dženaza i ukop 35 žrtava genocida

POČELA KOMEMORACIJA: Slijedi dženaza i ukop 35 žrtava genocida

@Vedran J

Komemoracija povodom 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica počela je u Fabrici akumulatora u Potočarima intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je predviđeno obraćanje zvanica.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 35 žrtava genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u “dolini bijelih nišana” u Potočarima.

Komemoraciji prisustvuje i veliki domaćih i stranih zvaničnika, političara i predstavnika međunarodne zajednice.

Vjerski program će početi učenjem Kur’ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića, izvođenje ilahije, Inferna…

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Iznošenjem tabuta od musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa.

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane ove godine su i četiri maloljetnika, a riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika, 2001. godine.

U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.575 žrtava, a nakon današnje zajedničke dženaze bit će 6.610 žrtava genocida koje su našle smiraj u Potočarima. Još uvijek se traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Facebook Comments