Narodno pozorište Tuzla izvelo svoju predstavu na Pozorišnim igrama u Jajcu

Narodno pozorište Tuzla izvelo svoju predstavu na Pozorišnim igrama u Jajcu

@Vedran J

“Zrno soli ili sretan rođendan, Marina”, u režiji Nede Rusjan Bric, koja je i autorica teksta, koprodukcijskoprodukcijska je predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj koju je u subotu u Domu kulture mogla pogledati publika Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu.

U predstavi su isprepletene dvije priče – s tim da je slovenska priča snimljena na filmu te se na takav način i prikazuje, a radnja koja se odvija na pozornici odnosi se na Bosnu i Hercegovinu.

Drama prati sudbinu para, razdvojenog događajima iz bliske prošlosti. Nakon 20 godina Ibrahim koji je u Sloveniji bio “izbrisani” i bez pasoša kreće u Bosnu kako bi susreo Marinu, ženu s kojom je živio, a koja se vratila u Bosnu da njeguje oca i tamo ostala.

A tamo u Bosni Marini je rođendan. Rođendan na kojem s bratom s kojim živi i posvojenim dječakom sad odraslim čovjekom koji je došao u posjetu raspliće se prošlost, teška emotivna drama i saznaje se zašto se ona nikad nije javila čovjeku kojeg voli…

Uloge u predstavi ostvarili su: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

Facebook Comments