BiH

DOKLE VIŠE?! Poskupljuju vozački ispiti u BiH!

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH uputilo je nadležnim institucijama na nivou entiteta i Brčko distrikta dokument – Prednacrt Odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i pratkičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, a što bi u konačnici dovelo do povećanja cijena vozačkih ispita u BiH.

Milenko Jaćimović, banjalučki odbornik i vlasnik Autoškole “Mir” iz Banjaluke tvrdi da je ova odluka katastrofalna i da će dovesti do zatvaranja 50% autoškola u BiH, jer građani i sada jedva plaćaju vozače ispite. On kaže kako će vozački ispit koštati 1.300 KM za B kategoriju na osnovu ove Odluke!

Možda će Vas zanimati i:

Jaćimović dodaje kako je trenutna cijena polaganja za B kategoriju od 500 do 550 KM u RS, a u Federaciji BiH oko 650 – 700 KM, i formirana je zbog kupovne moći stanovništva.

Ovim, kaže on, Savjet ministara krši direktivu EU, određujući cijenu vozačkog, što EU ne dozvoljava.

“Tako je Hrvatskoj izdala nalog da poništi sličan zakon i da vrati slobodno formiranje cijena. Sadašnja cijena je produkt kupovne moći građana BiH i ponude i potražnje. Ovim propisom se ulazi u opasno povećanje cijena bez dodatnog povećanja usluga”.

On je rekao kako je pozvao ministre iz RS da odbiju taj prijedlog. Ovo će drastično smanjiti broj novih vozača na šta su upozorili i u Udruženju prevoznika RS.

Izvor: Buka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button