Tuzla

TUZLA: Leda vraća svoj stari sjaj (FOTO)










Fontana “Leda” nakon godina zapuštenosti, te vandalizma iz 2006. godine u kojem su ukradena tri od četiri amora, konačno će vratiti svoj stari sjaj.

Naime, radnici pred turističku sezonu započeli su radove i kako su nam rekli sa njihovim saznanjem, fontana će proraditi u punom vodenom kapacitetu.

Zaljubljeni umjetnik Franjo Leder je svoju obnaženu Ledu isturenih grudi modelirao (prema čaršijskim pričama), po svojoj neuzvraćenoj ljubavi Vesi Popadić, a sebe je vidio, vjerovatno u figuri labuda. Njegova jednosmjerna ljubav prema Vesi traje još od studentskih dana kada je dolazio na ferije i šetao stazama Slane banje.Ovaj dvojac je realizovao na šetalištu Slana banja u obliku krasne fontane. Projekat je završen 1939. i Tuzlaci su imali šta vidjeti. Vjerovatno naj- djelo velikog kipara. Četvorostrana fontana sa zaobljenim i izbačenim uglovima u kojima je smješten po jedan amor sa ribom u ruci iz čijih usta se diže mlaz vode prema centralnoj figuri Lede sa labudom koji stoje na kamenoj hridi koja se diže iz vode.. Amori su mali bucmasti dječaci bez krila (putto). Prema grčkoj mitologiji Leda je bila lijepa spartanska kraljica u koju se zaljubio bog Zeus i obljubio je na prevaru, pretvorivši se u bijelog labuda. Zaljubljeni umjetnik Franjo Leder je svoju obnaženu Ledu isturenih grudi modelirao (prema čaršijskim pričama), po svojoj neuzvraćenoj ljubavi Vesi Popadić, a sebe je vidio, vjerovatno u figuri labuda. Njegova jednosmjerna ljubav prema Vesi traje još od studentskih dana kada je dolazio na ferije i šetao stazama Slane banje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button