BiznisU fokusu

(VIDEO) ŽIVINICE SU POSLOVNO ČUDO: Do kraja godine 1000 novih radnih mjesta!

Svjedoci smo brojnih problema s kojima se u našoj zemlji susrećemo svakoga dana. Jedan od najvećih problema je nezaposlenost u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te je zaista velika sreća kada čujemo da neka općtina djeluje iznimno uspješno sa svakodnevnim povećanjem broja zaposlenih ljudi.

U tom segmentu, općtina Živinice, vođena načelnikom Samirom Kamenjakovićem, doslovno – cvjeta!

Možda će Vas zanimati i:

U proteklih godinu i po dana, uspjeli su u novoj poslovnoj zoni Ciljuge II privući 35 miliona maraka investicija, koje će uskoro osigurati 1000 novih radnih mjesta.

Na ovoj lokaciji, na površini od oko 10 hektara, u toku su intenzivni građevinski radovi koji postepeno poprimaju finalni izgled.

“Ono što hoću poručiti je da smo u godinu i po dana napravili bosansko čudo, da smo uredili poslovnu zonu, odredili je, napravili investicije, dogovorili sa investitorima, uradili im za tri mjeseca svu potrebnu dokumentaciju koja je trebala iz administracije i sad imamo ulaganja negdje oko 35 miliona u našu opštinu”, kazao je načelnik Samir Kamenjaković.

Već u augustu ove godine, kada počnu sa radom austrijska i njemačka fabrika, posao će dobiti oko 300 mladih ljudi iz Živinica, a uskoro nakon toga, u ostalim fabrikama koje su u procesu izgradnje, posao bi trebalo dobiti još nekoliko stotina radnika.

Reorganizacijom općinskih službi i osnivanjem Općinskog centra za biznis, lokalne vlasti su investitore postavile u prvi plan svog djelovanja i to je dalo rezultat.

“Ključ rješenja u BiH je preuzimanje inicijative u lokalnoj zajednici i uspostavljanje kontakta s višim nivoima. Dakle, bilo šta da treba, službenik koji preuzme dokumentaciju treba komunicirati sa službama u ministarstvima i time ubrzati protok”, dodaje Kamenjaković.

Ova općina je definitivno jedna od onih na koje se trebaju ugledati ostali, a to dokazuje i odluka da se u Budžetu izdvoji 100 000 KM za finansiranje dobrih poslovnih ideja građana. Već je formirano 6 start-up firmi koje su podržane ovim sredstvima.

Svaka čast za ovu općinu i svaka čast za ljude koji misle drugačije! Sretno dalje.

Pogledajte i video:Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button