BiHU fokusu

DOKTORI I STOMATOLOZI DANAS STUPAJU U GENERALNI ŠTRAJK (VIDEO)













Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas će u 7.30 stupiti u generalni štrajk na cijelom području Federacije, nakon što nadležne institucije nisu potpisale granski kolektivni ugovor.

“Pregovori su počeli u februaru između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Federalnog ministarstva zdravlja, te uz učešće pojedinih kantona. Nakon sedam mjeseci rezultat toga je da imamo jasno profilirane zahtjeve i pozicije pojedinih kantona. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se urušava na način da doktori medicine i to oni najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Javnost mora znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti nakon 20 godina, koliko je potrebno da se profilira jedan kvalitetan kadar”, govori o razlozima štrajka potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Rijad Zaid.

U sindikatu smatraju da je vlastima ostavljen solidan rok za prihvatanje dogovora, a posebno nakon što su ljekari i stomatolozi ublažili neke od svojih prvobitnih zahtjeva.

U podružnici UKC Tuzla, kojoj je zabranjen štrajk, od 6. novembra za vrijeme pauze od 11 do 11.30 sati svakodnevno će biti  organiziran polusatni štrajk upozorenja kao podrška aktivnostima Federalnog Saveza, do ispunjenja zakonskih pretpostavki za pridruživanje i ove sindikalne podružnice generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije.

“Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka”, ističu iz saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u Federaciji BiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button