LifestyleU fokusu

KAMELEONSKO PUTOVANJE – Bosanska Krajina: DRAGULJ NAŠEG TURIZMA! (FOTO)

PIŠE: Vedran Jahić

Prvo upoznaj i voli sebe, kako bi mogao upoznati i voljeti druge – jedna je od životnih filozofija koje svakodnevno susrećemo iz najrazličitijih riznica mudrosti. I čini se da je zaista tako, a slična se “mudrolija” može iskoristiti i kada govorimo o turizmu.

Možda će Vas zanimati i:

Svi mi volimo putovati, vidjeti najrazličitije svjetske destinacije, čuda, planine, rijeke, potoke, gradove… i to je sve super, međutim ovog vikenda sam se uvjerio i da naša BiH plijeni nevjerovatnim turističkim potencijalom i ljepotama, da može sve gore navedeno ubaciti u potpuno drugi plan.

Unsko-sanski kanton jedna je od destinacija koju trebate posjetiti, ukoliko niste. Mi (tri Tuzlaka) smo naše putovanje nazvali “Krajina trip”. Iako je tri dana relativno malo vremena kako bismo obišli sva zanimljivija i lijepa mjesta na sjevero-zapadu BiH, moramo priznati da smo uspjeli vidjeti i posjetiti dosta toga.

BIHAĆ i UNA – biseri BiH

Bihać je najveći grad Unsko-sanskog kantona i jedan je od najljepših gradova u BiH. Rijeka Una najveći je prirodni biser ovog grada, a iskorištena je maksimalno. Mnogi ugostiteljski objekti smješteni su tik uz samu rijeku, što ljubiteljima prirode i uživanja daje dodanu čar dok ispijaju kaficu ili jedu sladoled u ovim ljetnjim danima.

Uvjerili smo se da grad Bihać posebno “živne” kada je sunčano vrijeme, kafići su puni, grad “vrvi”, a samo rijetki ostaju kod kuće. Grad su naselili i brojni migranti iz Sirije, Pakistana, Bangledeša, tražeći put do Evrope i neke bolje budućnosti.

Ovih dana posjetili smo i Eko Selo Natura Art u naselju Lohovo, koji čini samo jedan dio Nacionalnog parka Una. Ukusna hrana, prijatno osoblje, brojni gosti i prelijepa rijeka sa malim vodopadom učinili su ovu posjetu nezaboravnom.

Također, za ljubitelje šume i prirode, naša je preporuka posjeta Japodskim otocima. Primjer je to uspješno iskorištenih prirodnih potencijala ove regije. Mene Japodski otoci podsjećaju na izletište Zlača kod Banovića.

KLJUČ – stari grad 

Nešto južnije – nekih 90 km “ispod Bihaća” smješten je Ključ. Iako se na prvu čini kako ovaj grad nije zanimljiv, naredne fotografije mogu vam promijeniti mišljenje. Mala, ali lijepa “čaršija” sa izuzetno ljubaznim stanovnicima, učinit će da se osjećate kao kod kuće.

Posebno je fascinantan stari grad Ključ, koji se prvi put spominje 1322. godine u povelji Stjepena II Kotromanića, a zanimljivo je da se u srednjovijekovnom Ključu na Sani predao i posljednji bosanski kralj Stejapan Tomašević – bilo je to 1463. godine. A sa zidina, grad “kao na tacni” – što ovu posjetu čini još zanimljivijom.

SANSKI MOST i VODOPAD BLIHA

Sanski Most također je bila jedna od naših destinacija na “Krajina Tripu”. Posjeti prijateljima i ispijanu kafe, pridodali smo i obilazak gradića. Između ostalog, sa glavnog mosta preko rijeke Sane, dominira Hamza-begova džamija sa čak četiri munare, koju je sagradio Hamza-beg Biharović davne 1557. godine.

Nedaleko (14 km) od centra Sanskog Mosta, vidjeli smo najljepši prizor – vodopad Bliha. Prema nekim podacima, ovaj vodopad visok je oko 40 metara i savršeno je mjesto za slikanje i uživanje u prirodi. PS. Obucite se toplije, jer je sve hladnije i hladnije kako prilazite ovom turističkom biseru Unsko-sanskog kantona.

PLANINA KOZARA

Naš trodnevni trip zaključili smo posjetom planini Kozara. Naravno, ovaj sada nacionalni park, poznat je prije svega po čuvenoj bitci iz II Svjetskog rata (1942. godina), kada su njemačke nacističke snage opkolile pripadnike JNA (Partizane). Na jednom od vrhova planine Kozare, tačnije na visu Mrakovica, podignut je monumentalni spomenik našim palim borcima. Ovo je djelo vajara Dušana Džamonje, a na memorijalom zidu upisano je 9.921 ime stradalih partizana i stanovnika ove regije.

Tokom našeg “Krajiškog tripa”, prošli smo i kroz Bosanski Petrovac, Bosanski Novi i Bosansku Krupu, a da je bilo više vremena, vjerovatno bi naše oči uživale i u turističkim potencijalima ostalih opština Unsko-sanskog kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button