Vijesti

VIDEO / Mučne scene iz Splita: Cesarea odveli od majke

Devetogodišnji Cesare na noge je digao cijeli Split. Danas je nad njim izvršena ovrha. Dječaka su ovršitelji uzeli majci i predali ga ocu. Donosimo snimku u kojoj se jasno vidi da ga je otac za ruku vukao u automobil.

Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon ovrhe ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

“Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti”, kazao je Živaljić.

Policiji okupljanje prijavljeno

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke, te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji

“U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet”, zaključila je Lolić.

Prosvjednici se okupili jutros

Podsjetimo, jutros je u splitskom naselju Pujanke održan prosvjed protiv ovrhe nad devetogodišnjim Cesareom Avenatijem. Nekoliko ljudi provelo je noć na Pujankama, a u ranim jutarnjim satima stigla je i policija. Prosvjednici su stigli s transparentima i namjerom da blokiraju prolaz ovršitelja s devetogodišnjim dječakom.

U 9 sati su stigli ovršitelji u pratnji vozila policije i hitne medicinske pomoći. Nakon što je liječnica utvrdila kako dječakovo zdravlje dozvoljava postupak ovrhe, ovršitelji su s Cesareom napustili stan u kojem je živio s majkom Ninom Kuluz. Prosvjednike je zatekla informacija da su ovršitelji s dječakom otišli u tajnosti.

Privedena Cesareova teta

Nakon što je među prosvjednicima kolala audio snimka malenog Cesarea koji vrišti i viče da ne želi ići nikuda i da želi ostati s majkom, privedena je njegova teta Vanja Kuluz. Razlog njezina privođenja je neovlašteno snimanje. Prosvjednici su se razišli uz psovke, povike i suze.

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još sinoć, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10 600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći. Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

Dječak je u petak završio na hitnoj

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, teta dječaka odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati. Podsjetila je da je dječak u petak završio ‘na hitnoj’ i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.

Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru, odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor. “Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno”, ustvrdila je.

Nina izgubila skrbništvo u Italiji

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

U veljači je odgođena ovrha dječaka zbog sigurnosnih razloga, a u lipnju prošle godine također je bila odgođena jer za dječakova oca Alessandra Avenatija nije bio osiguran prijevod na talijanski jezik.

“Cesareova teta Vanja Kuluz danas je u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju rekavši dječakovoj majci da se javi sudu dan nakon zakazane ovrhe”, kazala je Vanda Plazonić, aktivistica i prijateljica obitelji Kuluz. “Općinski sud je zatražio da dječakovo stanje prati psihijatar, a sada ignorira nalaze psihijatra koji je rekao da bi ovrha nad Cesareom bila za njega traumatična i ravna gubitku života”, dodala je Plazonić.

Izvor: Index.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button