BiHU fokusu

Danas obilježavanje 75 godina bitke koja je odredila tok rata u Jugoslaviji
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine, zajedno sa SUBNOR-om i antifašistima Crne Gore, danas na Tjentištu organizuje Akademiju “Barjak časti i slobode”, povodom 75 godina Bitke na Sutjesci.

Lani je tradicionalnom obilježavanju prisustvovalo oko dvije hiljade ljudi iz BiH i država bivše Jugoslavije, među njima i veliki broj mladih. Tada je upućen poziv antifašistima sa područja cijele nekadašnje zajedničke države da se ove godine okupe u što većem broju kako bi obilježili jubilarnu godišnjicu.

Bitka koja je odredila dalji tok rata u Jugoslaviji

Bitka na Sutjesci je trajala od 15. januara do 16. juna 1943. godine i uslijedila je nakon Bitke na Neretvi, kojom njemačka vojska nije uspjela ostvariti svoj cilj: slomiti partizane i zarobiti njihovog vođu Josipa Broza Tita. Ta se operacija poznata je i kao Peta neprijateljska ofanziva.

Njen slom predstavljao je prekretnicu za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu. Protiv 127.000 vojnika, oklopnih vozila i 300 aviona borilo se 18.000 vojnika Jugoslavenske Narodnooslobodilačke vojske. Poginulo je više od trećine partizana. Među poginulima su bili komandant Sava Kovačević i potpredsjednik AVNOJ-a Nurija Pozderac.

Po obimu i po broju poginulih, bila je to najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Izvor: BHRTKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button