Ni dužnost, ni čast, ni moral ne vezuju lancima jednog čovjeka za drugog

Ni dužnost, ni čast, ni moral ne vezuju lancima jednog čovjeka za drugog

Ljudi su zajedno, dok žele da budu zajedno. Što više voliš, što više ljubavi daješ, tim je više ostaje.

Ni dužnost, ni čast, ni moral ne vezuju lancima jednog čovjeka za drugog. Kada čovjek želi otići, on će i otići, i iz kuće, i od djece, i od umirućeg bogalja.

Kada ne želi – on ostaje. Kada neko želi da budete zajedno, nikakve tvoje mane mu neće smetati. Kada želi otići, nikakve tvoje vrline ga neće zadržati.

Bez obzira koliko si ružan i neprivlačan, obavezno se pronađe taj ko će te zavoljeti.

Ali, bez obzira koliko si dobar i poželjan, pronaći će se onaj ko će te odbaciti. Ako te odbije, to ništa ne znači. Ti ne postaješ gori ili manji, zaista se ništa strašno ne događa. Na svijetu postoji tvoj čovjek koji će te prihvatiti.

Ako te nisu prihvatili, jednog dana ćete se rastati, ako ne u životu, onda u smrti. Cijeni ono što imaš, ne žali za izgubljenim, i ne boj se gubiti.

Raduj se tome što postoji čovjek koji svijetli u tebi. Što više svjetlosti, manje je straha, čim je manje straha – manje je tame u duši.

List, koji želi da se vrati drvetu, može ploviti protiv plime i letjeti protiv vjetra, dakle, činiti nemoguće. Ali, stara grana ga neće prihvatiti.

Što više voliš, što više ljubavi daješ, tim više ostaje.

Ako si, dajući ljubav, osjetio bol ili mržnju, znači – daješ čovjeku otrov u čokoladnoj glazuri. Teško da treba tražiti zahvalnost za ovakav dar.

Otpuštaj. Dozvoli čovjeku da bude još neko, osim ogledala tvoje ljubavi. Živjeti u voljenoj osobi – rijedak talenat, i rijetko prokletstvo. Budi svoj, budi dostojan, zaboravi na strah – jednom će se on vratiti. Ali, ne danas.

Vjeruj. Imaj povjerenje.  Daj toplinu. Budi zahvalan. Ne misli o tome, šta može biti, – misli samo o onome što je ovde, i sada, u vatri i vodi, ispod zvijezda.

Odlazi, prije nego što se od mrtve ljubavi pojavi smrad. Dolazi do onog trenutka ,prije nego što se želja pretvori  u opsesiju.

Ono što je kupljeno za novac, samo je materijalna vrijednost. Ono sto je izmoljeno, dobijeno plačem, oteto i ukradeno, biće oteto i „troduplo“ vraćeno. Ono što je dato po dobroj volji, od srca, – je neprocjenljivo.

Kako prepoznati svog čovjeka? Jednostavno. Ići ćeš u susret, i nabasaćeš  na njega nasred puta. On nije znao. Ti nisi znao. Vi ste se pronašli. I gdje god ste se kretali prije, sada vam je put isti.

Facebook Comments