Selmir Mašetović pušten da se brani sa slobode čeka se odluka sudije o ročištu

Selmir Mašetović pušten da se brani sa slobode čeka se odluka sudije o ročištu

Kompletan predmet u slučaju Mašetovića tužioci su uputili prema sudiji koji će donijeti odluku o zakazivanju termina ročišta u nastavku procesa.

Mašetović je pritvorsku jedinicu u Ušaku napustio sinoć oko 20 sati nakon čega se uputio u policijsku stanicu kako bi izvršio potrebne prijave te dobio upute tokom mjera zabrane. Njemu je zabranjeno napuštanje Turske.

Selmir Mašetović je dvije godine bio stipendista Fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fethullaha Gulena i sada ga se tereti da je bio član organizacije Fethullaha Gulena koju turske vlasti smatraju odgovornom za pokušaj vojnog udara prije dvije godine.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović pojasnio je da su osim tvrdnji tužioca da je Mašetović koristio mobilni telefon na kojem je bila instalirana aplikacija byLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage i navodi da je Mašetović bio u vezi s ljudima koji su već procesuirani kao članovi FETO-a.

Mašetović je u utorak više od pet sati razgovarao s tužiocem i svojom advokaticom te iznosio materijalne dokaze iz kojih će se na kraju zaključiti da li će biti podignuta optužnica ili će ipak biti riječ o zloupotrebi studenta. Prenosi Avaz.ba

Facebook Comments