NEVJEROVATNO: Španski selektor dobio otkaz samo dva dana pred derbi sa Portugalom!

NEVJEROVATNO: Španski selektor dobio otkaz samo dva dana pred derbi sa Portugalom!

@Vedran J

Julen Lopetegui, baskijski trener koji je bez poraza vodio Španiju zadnje dvije godine, smijenjen je samo dva dana prije prve utakmice Furije na Svjetskom prvenstvu protiv Portugala.

U Krasnodaru je sazvana vanredna konferencija za medije na kojoj je Luis Rubiales, predsjednik Španskog nogometnog saveza, javnost obavijestio da je selektor bivši.

Razlog je što je jučer potpisao trogodišnji ugovor s Realom. Prvaka Europe trebao je preuzeti nakon što Španija završi nastup na Mundijalu. Ali, predsjednik saveza, ogorčen ovom “izdajom” dao mu je otkaz mjesec dana ranije.

Lopetegui je naime prije tri sedmice produžio ugovor sa Španijom do 2020. godine i zato Rubiales ne može preko njegovog odlaska tri godine ranije prijeći samo s dva miliona eura odštete, koliko se Real obavezao isplatiti jer mu uzima selekotra.

Već je bio odabran i njegov nasljednik, a to je Fernando Hierro, nekadašnji reprezentativac Španije i fudbaler Real Madrida.

Također, mediji pišu da je u svlačionici, pred početak vanredne presice izbila pobuna igrača predvođenih Sergijom Ramosom, koji su pozvali predsjednika i rekli mu kako nikako ne žele da selektor dobije otkaz i da ih na Prvenstvu vodi neko drugi.

“Ovo nije klub, nego reprezentacija i trener se ne smije smijeniti dva dana prije utakmice na SP-u! Došli smo ovdje osvojiti naslov. Sve nas je zaboljela vijest da selektor odlazi, a ako je tebe to uvrijedilo, progutaj ponos i pusti nas da igramo”, citira Marca što su senatori na čelu s kapitenom Ramosom rekli predsjedniku saveza.

Ali, u podne je predsjednik saveza konačno izašao pred novinare:

“Zahvaljujemo se Julenu na svemu što je napravio, jer jedan od najzaslužnijih što smo došli u Rusiju, ali prisiljeni smo dati mu otkaz.  Moramo poslati jasnu poruku svim zaposlenicima Španskog nogometnog saveza da se određene norme ponašanja moraju poštovati. Ne osjećam se da nas je Lopetegui izdao, problem je u tome što se s Realom dogovarao uz potpuni izostanak sudjelovanja Španskog nogometnog saveza, a to je nešto što ne možemo ignorisati. Lopetegui je profesionalac bez mane, ali u ovom slučaju način na koji se nešto radi je važan. Real ima pravo tražiti novog trenera, ali nedopustivo je da ja, kao predstavnik poslodavca selektora reprezentacije Španije, saznam da je naš selektor novi trener Reala telefonskim pozivom pet minuta prije službene objave. Razgovarao sam s igračima i oni su to dobro primili. Odlučni su osvojiti svjetski naslov s novim selektorom”, rekao je Luis Rubiales.

Izvor: index.hr

Facebook Comments