Grčka i Makedonija dogovorile se oko imena: Evo kako će se zvati ex-yu republika!

Grčka i Makedonija dogovorile se oko imena: Evo kako će se zvati ex-yu republika!

Dugogodišnje neslaganje dvije susjedne zemlje oko imena bila je prepreka Makedoniji da se pridruži i NATO-u i Evropskoj uniji.

Republika Sjeverna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Alexis Tsipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najvjerovatnije u subotu, u Prespi.

Grčka i Makedonija ovime su postigle istorijski sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je decenijama opterećavao odnose između dviju zemalja, javlja Fena.

– Imamo sporazum. Sretni smo što imamo dobar sporazum, koji udovoljava svim preduslovima grčke strane – poručio je Alexis Tsipras grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu tokom njihovog sastanka koji je uživo prenosila televizija.

Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući nezavisnost pod imenom Republika Makedonija.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za uticaj s Rusijom.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev danas su u telefonskom razgovoru raspravljali o toj temi. Očekuje se da obojica čelnika tokom dana objave svoje izjave za javnost.

Tsipras je izjavio da sporazum udovoljava brigama Grčke da revidirani naziv Makedonije bude “dodatno” ime s geografskom odrednicom. Jedno od imena koje je u opticaju je Sjeverna Makedonija, saopćili su diplomatski izvori.

Atina i Skopje žure da postignu sporazum prije samita EU krajem juna, iako bi svaki sporazum zahtijevao referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Samit NATO-a zakazan je za sredinu jula.

Sporazum bi bio podnešen na ratifikaciju grčkom parlamentu samo ako Makedonija ispuni svoj dio sporazuma, tvrdi Tsipras, prenosi Reuters.

Facebook Comments