HISTORIJSKI SUSRET: Kim Jong Un i Donald Trump potpisali važan sporazum

HISTORIJSKI SUSRET: Kim Jong Un i Donald Trump potpisali važan sporazum

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak susreli na historijskom samitu u Singapuru, na kojemu će pokušati pronaći način za rješavanje nuklearne pat pozicije na Korejskom poluotoku.

– Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče – rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac.

Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti “sjajan”.

– Zaista se izvrsno osjećam – rekao je Trump.

– Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam – rekao je.

Kim je uzvratio riječima da “nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su … mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje”.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u biblioteku gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika su zatim počela sastanak s izaslanstvima, a nakon toga su imala radni ručak da bi se poslije vratili u prostoriju i potpisali zajednički dokument čiji sadržaj još uvijek nije poznat.

Trump je rekao da je sastanak s Kimom bio fantastičan i da je postignut velik napredak.

– Od danas će se sve promijeniti, pogotovo na Korejskom polutoku. Razvio sam s Kimom sjajan odnos – rekao je Donald Trump, dok je mladi diktator dodao da “ostavili smo historiju sa strane i održali važan sastanak”.

Dvojica lidera su napustila objekat u kojem su potpisali sporazum. Očekuje se da Trump poslije održi pres konferenciju na kojoj neće biti Kima.

Uspiju li dvojica čelnika zaista ostvariti diplomatski napredak to bi moglo, smatra se, donijeti trajne promjene u sigurnosnom okruženju na sjeveroistoku Azije, kao što je to naprimjer donio posjet američkog predsjednika Richarda Nixona Kini 1972.

Stručnjaci za govor tijela ocijenili su da su se obojica čelnika trudila pokazati moć prilikom susreta, no također da su pokazivali i određene znakove nervoze.

Facebook Comments