Večeras na sceni dvorane “Kaleidoskop” premijerno izvođenje predstave “Esmeralda”

Večeras na sceni dvorane “Kaleidoskop” premijerno izvođenje predstave “Esmeralda”

Komedija “Esmeralda” je ispitni projekat polaznika grupe starijeg uzrasta Dramskog studija za djecu i mlade Pozorišta mladih Tuzle. Nastala je po uzoru na istoimenu meksičku telenovelu, produkcijske kuće Televisa, koja je na našim prostorima bila aktuelna i masovno popularna 90ih godina.

Osim što predstavlja spoj nespojivog, ovo je prvi pravi poduhvat Mladih Tuzle da se kroz Dramski studio bave isključivo žanrom komedije. Izuzev motiva originalnih scena iz telenovele, tekst predstave je autorski i predstavlja zajednički rad cijele grupe.

Osim kritike jeftine glume i zaluđenosti meksičkim te svim ostalim vrstama serija i telenovela, komedija “Esmeralda” obrađuje temu zanemarivanja starijih osoba od strane mlađe populacije, koja se odvaja od svojih porodica zbog borbe za egzistenciju i potrage za boljim životom negdje daleko. Čekajući njihov povratak, usamljene  nene, bake i djedovi pronalaze utjehu upravo u likovima iz televizora. Svakodnevno bombardovanje i ubjeđivanje gledalaca vršeno od strane promidžbenih programa, određenih vjerskih organizacija te prodajnih kuća još su samo neki od motiva koji se pojavljuju u ovoj komediji.

U predstavi igra 32 polaznika, uzrasta od 14 do 23 godine. Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić, a saradnice u radu i asistentice režije su Olivera Blažević, Amila Šećerbegović i Lejla Pačariz.
 
Predstava za publiku iznad 12 godina starosti igra se u sljedećim terminima:
11.6.2018. godine u 18.30h
12.6.2018. godine u 18.30h
18.6.2018. godine u 20.00h
19.6.2018. godine u 20.00h
Rezervacije: 061 365 800

Facebook Comments