KALESIJA: Potvrđena optužnica protiv profesora Seida Kuralića zbog primanja mita

KALESIJA: Potvrđena optužnica protiv profesora Seida Kuralića zbog primanja mita

@Vedran J

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv 60-godišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji  u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko  situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina. Također, predloženo je  da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Facebook Comments