Biznis

Nakon 30 godina u BiH otvoren prvi rudnik metala: Olovo dobilo jedini rudnik s podzemnom eksploatacijom metala
Nakon 30 godina Bosna i Hercegovina dobila je prvi rudnik metala i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala, Rudnik olova britanske grupacije “Mineco”.

“U Bosni i Hercegovini ovo je prvi podzemni rudnik metala koji je otvoren od nule. Sve što se radilo do sada su naslijeđena prava i obaveze. Uglavnom se sve vrtilo oko uglja. Ovaj rudnik se radio od nule, od 2012. godine kada je potpisan ugovor o koncesiji. Otvorili smo 120 novih mjesta, danas obilježavamo prvu fazu, a to je podzemna eksploatacija”, kazao je generalni direktor rudnika, Ismar Šabović.

Nakon šest godina, više do 40 dozvola i preko 12 miliona KM investicije britanske grupacije Mineco, rudnik je do sada angažovao nekoliko desetina lokalnih dobavljača i kompanija. Rudnik sada čekaju procedure za dobijanje niza dozvola za fazu separacije, kako bi se došlo do finalnog proizvoda namijenjenog izvozu.

Direktor operacija Mineco grupe Dominic Roberts istakao da sve ovo ne bi bilo moguće bez bliske saradnje sa nadležnim ministarstvima i institucijama, te zajedničke želje da ova investicija uspije.

“Ovaj rudnik je najsigurniji u Bosni i Hercegovini, a tako smo postavili standarde za dalji razvoj rudarstva u zemlji”, poručio je Roberts.

Ukupan kapacitet, odnosno trajnost rudnika je procijenjena na 25 godina. U sljedećih godinu dana planirana investicija je pet miliona eura za najmoderniji pogon za preradu rude (gravitacijsku separaciju), te izgradnju deponije i popratne infrastrukture.

Roberts je istakao da će u rudniku biti na snazi najbolja međunarodna praksa i tehnologija, koja će omogućiti da rudnik bude sigurno radno okruženje i bez štetnog utjecaja na okoliš.

Mineco je jedan od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini, sa uloženih više od 40 miliona eura. Pored Geometa, Mineco je, samostalno ili sa partnerima, vlasnik u Rudniku olova i cinka Gross u Srebrenici, a u Srbiji Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan kod Ljubovije, dok je u Rudiku olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada počela probna proizvodnja. Prenosi Haber.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button