Ustavni sud BiH danas bi mogao staviti van snage Zakon o krivičnom postupku i Zakon o OSA-i

Ustavni sud BiH danas bi mogao staviti van snage Zakon o krivičnom postupku i Zakon o OSA-i


Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE jučer su saopćile kako su duboko zabrinute zbog očigledne činjenice da u HDZ-u i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

“Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Te stranke se, kroz amandmane koje je predložio HDZ, bore za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu s međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku”, navodi se u saopćenju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će održati plenarnu sjednicu na kojoj će između ostalog biti govora i o izvršenju odluka U-5/16 i U-21/16. Riječ je o odlukama kojim su proglašene neustavnim pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH po apelaciji zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto.

Ustavni sud BiH je i u slučaju Zakona o krivičnom postupku BiH, isto kao i u slučaju Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, donio odluku 1. juna 2017. godine, što znači da zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu bili u stanju ni za skoro godinu dana usaglasiti zakonske odredbe s najvišim pravnim aktom države.

Ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, van snage će biti stavljene odredbe koje se odnose na imunitet svjedoka i posebne istražne radnje (PIR), što znači da Tužilaštvo BiH neće moći pokretati nove istrage, čime će se izaći ususret kriminalcima. Prenosi Klix.ba

Video u fokusu


Facebook Comments