BiH

PRVI PUT U BIH: Mladi inovatori 3D printerom napravili kalup za dio lobanje pacijenta
Predstavnici Kantonalne bolnice Zenica u saradnji s mladim inovatorima iz IDEAlab centra Mašinskog fakulteta u Zenici uradili su kompleksnu rekonstrukciju koštanog defekta glave korištenjem kalupa koji je napravljen u 3D printeru.

Ovo je jedan od najkompleksnijih projekata koje je IDEAlab iz Zenice uradio, a ujedno i najkorisnijih, čime je spašen život pacijenta. Projekt su realizirali dr. Hakija Bečulić i predstavnik IDEAlaba Denis Spahić koji je sa svojim timom razvio prvi 3D printer.

Iz Kantonalne bolnice Zenica su kazali kako se radi o mladom pacijentu kojem je ostao veliki defekt lobanje nakon teške kraniocerebralne povrede, a obuhvatao je cijelu desnu polovinu lobanje i protezao se na krov očne šupljine, što je predstavljalo estetski i funkcionalni problem.

“S obzirom na veličinu defekta, nije bilo moguće načiniti adekvatnu rekonstrukciju primjenom standardnih neurohirurških metoda. Bilo je potrebno milimetarski precizno napraviti adekvatan flap kojim bi se zatvorio koštani defekt. Uz pomoć osoblja iDEAlab centra, na osnovu 3D kompjuterizirane tomografije glave i tehnologije 3D printanja, napravljen je originalni kalup koji je korišten u toku operacije u cilju precizne rekonstrukcije koštanog defekta. Operacija je protekla uredno, uz odlične estetske i funkcionalne rezultate”, kazali su iz Kantonalne bolnice Zenica.

Ovo je prvi put da je u Bosni i Hercegovini realizovan ovakav projekt, ali i šire, gdje je korištena ova metoda za rekonstruiranje velikog defekta na glavi.

“Pokazali smo da se i u teškim materijalnim uslovima uz optimalno korištenje svih raspoloživih resursa mogu postići zavidni rezultati. Ovim primjerom izuzetno korisne kolaboracije inžinjeringa i medicine Kantonalna bolnica Zenica i njeno osoblje pokazuju spremnost i obučenost da prate svjetske trendove”, dodali su iz z bolnice.

IDEAlab i Kantonalna bolnica Zenica u budućnosti će proširiti saradnju kroz zajedničke istraživačke projekte koji se bave primjenom različitih tehnologija u medicini, posebno u neurohirurgiji.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button