ArhivaBiH

Drugi izborni predmet stranih jezika: Oko 10.000 djece u FBiH uči turski jezik u školama










U posjeti Unsko-sanskom kantonu danas je boravila delegacija Ambasade Republike Turske u BiH i Instituta Yunus Emre s ciljem praćenja projekta implementacije uvođenja turskog jezika kao izbornog predmeta u školski program, koji je u BiH započet 2011. godine.

Projektom je predviđeno pozicioniranje turskog jezika kao drugog izbornog predmeta za strane jezike u školama.

“U Federaciji BiH projekat je implementiran u sedam od deset kantona, a trenutno oko 10.000 djece izučava turski jezik”, rekao je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu.

U Unsko-sanskom kantonu turski jezik se protekle dvije godine nalazio u tzv. probnoj fazi, a od ove godine ušao je u zvaničnu upotrebu.

“Oko dvadeset škola se prijavilo na osnovu prethodno provedene ankete iz mjeseca aprila. Trenutno, oko 250 djece u našem kantonu uči turski jezik. Nas ovaj projekat neće ništa koštati, s obzirom na to da će prve četiri godine trajanja projekta plaćanje nastavnog kadra i udžbenika finansirati naši turski partneri”, rekao je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona.

U Osnovnoj školi “Cazin 1” delegacije Ambasade Republike Turske u BiH i Instituta Yunus Emre mogle su se uvjeriti na koji način projekat djeluje u stvarnosti, gdje su učenici škole prezentirali svoje znanje turskog jezika kroz recitacije i pjesmice. U ovoj školi trenutno postoji jedno odjeljenje od 22 učenika koje uči turski jezik.

“Danas je za nas poseban dan, jer na prigodan način obilježavamo dva događaja. Jutros su započeli zvanični radovi na izgradnji nove škole, a imamo i posjetu visoke delegacije iz Republike Turske”, rekao je Zlatko Sabljaković, direktor škole.

Za izgradnju novog objekta škole vrijednog oko 2,4 miliona KM već je obezbijeđeno 1,4 miliona KM. U budžetu USK za 2017. godinu planirano je milion KM za izgradnju novog objekta OŠ “Cazin 1”, a Grad Cazin je u budžetu obezbijedio 400.000 KM.

“Preostali novac od oko milion KM trebala bi donirati TIKA, budući da je već dogovoreno da će naša bratska škola iz Turske opremiti novu školu, jedna od područnih škola će opremiti kabinet za učenje turskog jezika, dok bi TIKA trebala finansirati preostale radove”, istakao je Sabljaković.

Delegaciju iz Sarajeva danas je primio i premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, a razgovarano je o projektima koji bi trebali unaprijediti sistem obrazovanja u ovom kantonu. Na sastanku su boravili i predstavnici Maarif fondacije za Balkan, koji su istakli spremnost za otvaranje moderne, turske škole na području Bihaća, kao i pomoć u aktivnostima promocije učenja turskog jezika u školama na području ovog Kantona.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button