BiHVijesti

Bakir Izetbegović najavio da će prosječne plate 2026. godine biti 1.450 KM

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović predstavio je na današnjoj konvenciji te stranke u Sarajevu “Agendu Stranke demokratske akcije Bosna i Hercegovina 2026”, do kada bi trebalo, kako je rekao, dovršiti historijsku misiju SDA.

Nakon izlaganja o počecima te stranke, Izetbegović je naveo da to znači Bosnu i Hercegovinu učiniti stabilnom i sigurnom evropskom zemljom, članicom EU i NATO-a, državom vladavine prava i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, državom moderne i efikasne administracije, kvalitetne saobraćajne i energetske infrastrukture, razvijene privrede koja garantuje solidan standard života za svoje građane, zemljom pomirenih naroda i zadovoljnih ljudi i onih koji u njoj tek stasavaju i planiraju svoju budućnost.

– U narednih osam godina je potrebno postići porast BDP-a od pet posto godišnje, rast industrijske proizvodnje od pet posto godišnje, porast izvoza od sedam posto godišnje, pokrivenost uvoza izvozom od minimalno 80 posto, te investiranje u saobraćajnu, energetsku, telekomunikacijsku infrastrukturu, izgradnju stambenih i privrednih objekata i poljoprivredu od najmanje 12 milijardi KM – rekao je Izetbegović.

Dodao je da i broj turističkih noćenja u istom periodu treba povećati sa 2,6 miliona u 2017. na pet miliona u 2026., što bi sve skupa dovelo do rasta budžeta i fondova za 50 posto i time do porasta prosječne plate sa sadašnjih 850 KM na 1.450 KM u 2026., porasta prosječne penzije sa sadašnjih 360 KM na 610 KM, te kupovne moći za 40 posto. – Računamo da bi sa sadašnjih 791.000 zaposlenih mogli doći skoro do milion čime bi se broj nezaposlenih u 2026. sveo na 250.000 – naglasio je Izetbegović.

Priznao je da izneseno nekome može izgledati nerealno i neizvedivo, ali da treba podsjetiti sebe i narod i glasače šta je sve izgledalo nerealno i neizvedivo u proteklih 28 godina pa je vjerom u uspjeh i predanim radom kadrova SDA pretvoreno u realnost. – Predizborni slogan američke Demokratske partije je bio “Yes, We Can” ili “Da, mi možemo”, nećemo preuzimati tuđe slogane ali ćemo danas kazati “Boga mi, i mi iz SDA itekako možemo” – poručio je predsjednik SDA. Na Konvenciji SDA, koja je nakon Izetbegovićevog obraćanja zatvorena za javnost, trebao bi biti izabran kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH.

(Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button