BiH

(VIDEO) Više od 1000 Roma sa područja TK-a ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje

Više od hiljadu Roma sa područja Tuzlanskog kantona u proteklih pet godina ostvarilo je pravo na zdravstveno osiguranje. Uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice određene aktivnosti u okviru zdravstvene zaštite ove populacije će biti nastavljene i u narednom periodu.

Provedba Akcionog plana u okviru projekta ´´Podizanje svijesti iz oblasti zaštite zdravlja romske populacije´´ poboljšala je pristup zdravstevnoj zaštiti Roma na području TK. Ukupno planirana sredstva su u iznosu od oko 95 hiljada maraka. Jedan od nosilaca projekta je Udruženje Roma ´´Euro Rom´´, čiji aktivisti i dalje rade na uspostavljanju registra Roma koji nemaju zdravstvenu zaštitu.

Možda će Vas zanimati i:

– Očekujemo da ćemo ove godine također, negdje oko 200 Roma osigurati u skladu sa zakonima koji im to omogućavaju, kao i u okviru dobrovoljnog osiguranja koje udruženje Roma ´´Euro Rom´´ plaća osobama koje ne mogu biti osigurane ni po kojem drugom osnovu”, kaže Nedžad Jusić, aktivista Udruženja Roma “Euro Rom” iz Tuzle.

U okviru projekta ´´Podizanje svijesti iz oblasti zaštite romske populacije´´ planirani su preventivni ginekološki pregledi za 200 žena Romkinja i sistematski pregledi 100 djece. U cjelokupnom procesu bitna je i uloga medijatora u projektu, čije je zadatak…

– Pomoći onim Romima koji ni po kojem osnovu ne ostavarju pravo na zdravstveno osiguranje, pomoći im i u prikupljanju dokumentacije i uputiti gdje dalje trebaju i preko koga mogu ostvariti zdravstveno osiguranje”, kaže Admira Biberović, predsjednica Udruženja “Euro Rom” iz Tuzle.

U šestoj godini realizacije ovog projekta, bit će nastavljene aktivnosti na edukaciji romske populacije i načinima ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, kao i provođenje programa poboljšanja higijensko – sanitarnih uslova romskih zajednica.

Video:

Izvor: Federalna.ba/Dino DurmićKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button