BiHCovid-19

Koliko u BiH košta liječenje oboljelih od koronavirusa?













Od počeka pandemije do kraja marta na liječenju su se nalazila 12.722 pacijenta, a bolničko liječenje oboljelih od koronavirusa po pacijentu košta oko 4.000 KM.

U Univerzitetskom kliničkom centru i ostalim bolnicama na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) od početka pandemije do kraja marta ove godine na liječenju su se nalazila 12.722 pacijenta pozitivna na koronavirus, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 miliona KM.

“U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM”, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS-a.

Možda će Vas zanimati i:

Navode da u zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od virusa korona koji su zbrinuti u jedinicama intenzivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, FZO ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice.

“Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZO RS plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. Troškove zdravstvene zaštite za oboljele od korona virusa u potpunosti snosi Fond, jer su oboljeli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, saopšteno je iz FZO.

Dodaje se da pored bolničkog liječenja, oboljeli od koronavirusa ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na listama fonda, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja, i dr.

U saopštenju se dodaje da na osnovu Uredbe Predsjednika RS-a, kao i odluke FZO, sve dok traje vanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane RS-a koji nisu osigurani, a sredstva obezbjeđuje Vlada RS-a.

“U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 miliona KM”, navode iz FZO RS-a.

Naglašavaju da nastoje da usklađuju svoje propise sa novonastalom situacijom, prilagođavajući ih novim potrebama osiguranika.

“Pored nastojanja da unapređujemo kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih od korona virusa, takođe, nastojimo da korona virus ne ugrožava ostvarivanje drugih prava naših osiguranika. Primjera radi, omogućili smo da se parovima u procesu vantijelesne oplodnje, u slučaju prekida procedure zbog zaražavanja virusom korona, ponovi postupak vantijelesne oplodnje”, saopšteno je iz FZO RS-a.

Izvor: tuzlanski.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button