BiH

Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera

Poklon Obojene klape













Sarajevo će u novu godinu ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom Naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Michaela Schumachera.

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe-Institutom BiH. Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Možda će Vas zanimati i:

“Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Schumachera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol”, priča Benjamin Čengić, jedan od autora murala. Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

“To su fotokatalitičke boje Boysen KNOxOUT kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila”, istakao je poznati street art umjetnik. Iste boje korištene su i pri ocrtavanju murala Alberta Einsteina u Mostaru, također u okviru projekta IchBiH.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe-Instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button