(VIDEO) SKANDAL! Konvoj s migrantima vraćen na područje Sarajeva, Vlada HNK im zabranila ulazak

(VIDEO) SKANDAL! Konvoj s migrantima vraćen na područje Sarajeva, Vlada HNK im zabranila ulazak

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je donijela odluku da se migrantima iz Sarajeva zabrani dolazak u Mostar, odnosno u mjesto Salakovac gdje su trebali biti smješteni u Izbjeglički centar.

Migranti su na putu iz Sarajeva prema Mostaru zaustavljeni u mjestu Donje Selo kod Konjica, potvrđeno je zaRadiosarajevo.ba Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona. Migranti su svraćeni kod Gradskog stadiona u Konjicu.
U suprotnom bi mogla i intervenirati Specijalna jedinica MUP-a. Konvoj će biti vraćen na Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo (KS).

Naime, ovakvu odluku o zaustavljanju je donio komesar MUP-a HNK-a, a još uvijek nije poznato zbog čega je stigla ovakva odluka.

Premještanje migranata iz Sarajeva u Mostar provodi Služba za poslove sa strancima BiH, a kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, cilj je migrantima osigurati uslove za normalan život.

Migrantima, među kojima je značajan broj djece, pomagale su uglavnom humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva. Kapacitet centra za smještaj migranata u Salakovcu je 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata.

Šatori, deke, prljava odjeća i mnogo smeća ostalo je iza migranata u parku prekoputa Vijećnice. Od ranih jutarnjih sati brojni volonteri, uposlenici komunalnih preduzeća i građani čiste park pokušavajući ga vratiti u prvobitno stanje.

Među njima je i Sarajka Lejla Džaferagić, koja je od prvog dana pomagala migrantima, pružajući im i sklonište od kiše i hladnoće.

“Migranti su otišli. Mislim da je ovo idealno rješenje, da odu odavde, jer ovdje nije bilo uslova za život. S druge strane, ovo je dio Starog Grada, ovo je park. Oni su trebali neku ustanovu. Ovo je rješenje sa kojim smo svi zadovoljni, i građani i migranti”, pojasnila je Džaferagić.

Podsjetila je da je i ona na početku poslovni prostor koristila za smještaj migranata.

“Primila sam ih. Poslije je nastao problem, jer nisu mogli svi da budu tu smješteni. Danas smo tu da pokupimo deke i šatore i da se to odnese odavde, ali i da pomognemo da se očisti ovaj park”, istakla je Džaferagić.

Mišljenja je da su bh. građani izašli ususret migrantima i da su vlasti uradile najbolje što se moglo uraditi u ovoj situaciji.

Migranti se inače nalaze širom Bosne i Hercegovine, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH .

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koje su u pojedinim gradovima formirale također improvizirana naselja, na što bosanskohercegovačke vlasti nisu imale odgovor.

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjeseci, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija. Podsjećamo da je također više od 100 migranata premješteno iz centra Velike Kladuše u kamp u prigradskom naselju Drmeljevo, gdje će imati vodu, toalet i struju, nakon što su općinske vlasti odlučile izmjestiti migrante iz gradskog parka.

Migranti vraćeni u Kanton Sarajevo

Gepostet von Dnevni avaz am Freitag, 18. Mai 2018

Izvor. Radiosarajevo.ba

Facebook Comments