Beba kojoj nisu davali mnogo šansi da će preživjeti danas postala pravo malo medicinsko čudo u Hrvatskoj

Beba kojoj nisu davali mnogo šansi da će preživjeti danas postala pravo malo medicinsko čudo u Hrvatskoj

Foto/Ilustracija

U KBC-u Sestre milosrdnice lani se tri mjeseca prerano rodila djevojčica dužine ljerovog dlana i teška samo 450 grama, s gotovo nikakvim šansama da preživi.

Njena borba za goli život, od trenutka kada je ugledala svijet, trajala je duže od četiri mjeseca, a danas konačno, kao zdrava i “debela” beba, odlazi kući nakon što joj je dječja bolnica u Klaićevoj mjesecima bila prvi dom, piše Jutarnji.

Da, riječ je o hrvatskom medicinskom čudu koje će sigurno imati mjesto i u svjetskim razmjerima jer su ljekari iz čak tri zagrebačke bolnice – Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb – poslije višemjesečne borbe uspjeli dobiti bitku za život danas petomjesečne djevojčice

– Više od tri mjeseca trajalo je intenzivno liječenje jer se od 450 grama trebalo doći do sadašnja tri kilograma, a istodobno rješavati brojne zdravstvene probleme. Beba je imala nisku porođajnu težinu čak i za dob u kojoj je rođena.

Uz taj problem, imala je i druge komplikacije. Bila je u inkubatoru duže od dva mjeseca, na respiratoru… Hranili smo je parenteralno jer zbog problema s crijevima hrana nije išla probavnim putem, a to je značilo da zbog lošije apsorpcije hranjivih tvari ne može brzo napredovati – objašnjava prim. dr. Ivančica Škarić, voditeljica jedinice intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti.

Facebook Comments