Pucanj topa sa brda Kicelj iznad Tuzle sinoć je označo početak ramazana VIDEO

Pucanj topa sa brda Kicelj iznad Tuzle sinoć je označo početak ramazana VIDEO

Pucanj topa sa brda Kicelj iznad Tuzle sinoć je označo početak ramazana, najodabranijeg mjeseca za muslimane u kojem je, između ostalog počelo objavljivanje Kur’ana.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović kazao je da će pucanj topa u narednih 30 dana najavljivati vrijeme iftara. “Praktično, na ovakav način vraćamo tradiciju Tuzli i ono staro na što smo navikli. Top će simbolično ispaljivati pucanj na četiri lokacije, odnosno Kicelj, Ilinčica, Debelo brdo i Bukovčići i na takav način oglašavati vrijeme iftara”, rekao je ef. Huskanović. On je ovom prilikom čestitao ramazan svim džematlijama i sugrađanima.

“Molimo dragog Boga da nam svima u ovom ramazanu podari što više međusobne pažnje, ljubavi, poštovanja i samilosti, a da barem neku od loših osobina koju svi imamo ostavimo u ramazanu”, dodao je on. Mubarek mjesec u islamu ramazan nastupio je večeras s akšamom, a sutra je prvi dan posta.

Prvi teravih-namaz u ramazanu sinoć je klanjan u džamijama širom Tuzle, a Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu za vrijeme ramazanskih dana organizovat će niz vjerskih i humanitarnih aktivnosti.

Jedan od događaja je i iftar na otvorenom koji će biti organizovan na Trgu Slobode u Tuzli. Teravih namazi će se klanjati u svim tuzlanskim džematima, a imami, džematlije, džematlijke, ali i polaznici mektebske nastave, u skoro svim džematima učit će mukabele. Mubarek noći obilježavat će se prigodnim programima, a centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će organizovana u džamiji Kralj Abdulah u Tuzli. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović danas je rekao da je ramazan najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru, tokom kojeg su vjernicima date neizmjerne blagodati, od kojih je najveća učvršćivanje vjere i pronalazak zadovoljstva i smiranja u njoj.

“Naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu, koji nas čine bližim i Gospodaru i ljudima. Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne. Ramazan je najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta, a ibadet posta će nas najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljamo o drugim ljudima i njihovim potrebama”, naveo je muftija Fazlović.

On je dodao da će se u ovom mjesecu srca smekšati, a ruke dobročinstva bit će izdašnije, nakon čega je pozvao vjernike da otvore svoja vrata ramazanu i da ga prihvate s velikom radošću. “Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine.

Neka naši iftari budu izraz toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote”, rekao je muftija tuzlanski koji je poručio da se ne smiju zaboraviti siromašni, bolesni i svi oni koji će se najviše obradovati lijepoj riječi i plemenitom djelu. Ramazan završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram, koji traje tri dana.

Top s Kicelja u Tuzli označio početak Ramazana…

Gepostet von Tuzlanski.ba am Dienstag, 15. Mai 2018

(Tuzlanski.ba)

Facebook Comments