Vijesti

Baka u Srbiji uzgajala marihuanu: “Pala” zbog enormno visokih računa za struju!
Mještane malog sremačkog sela Veliki Radinci u Srbiji šokirala je vijest da je njihova komšinica u laboratoriji u podrumu lijepe seoske kuće uzgajala marihuanu.

Policija je prošle nedjelje uhapsila Zoru Kok (63) i zaplijenila 254 biljke marihuane, ali i 800 grama marihuane spremne za prodaju, prenosi Blic.

Toj vremešnoj ženi to nije prvi susret sa drogom, pošto je u njenoj kući 2012. godine u policijskoj akciji “Morava” otkrivena slična laboratorija za uzgoj marihuane. Zbog tog djela je, pričaju komšije, njen suprug Gerit Kok, državljanin Holandije, koji slabo govori srpski, proveo izvjesno vrijeme u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je odgovornost preuzeo na sebe.

– Ona mu je svaki dan nosila ručak u zatvor i nama rekla kako o tome ništa nije znala. Tada su opremu za drogu policajci odnijeli kamionom, a sad su uspjeli da je spakuju u kombi – kaže jedna komšinica koja nije željela da joj se objavljuje ime.

Jedno hapšenje bilo je odličan razlog da niko ne posumnja da se u selu, u kojem ljudi pretežno siju kukuruz, neko bavi i zabranjenom vrstom poljoprivrede. Ipak, alarm u policiji upalio je neuobičajeno visok račun za električnu energiju za jedno domaćinstvo, koji je mjesečno, kako saznaje Blic, iznosio i 400.000 dinara (oko 6.600 KM).

Početak policijske akcije prošao je neopaženo kod prvih komšija, a kako priča jedna komšinica, kada se običan automobil parkirao ispred kuće i kada su dva čovjeka ušla, mislila je da su kod Zore došli moleri koje je trebala da pozove.

– Ona je uvijek kapiju držala otvorenom. Skoro je imala i sahranu, i tu smo radile mi žene iz sela i pomagale. Bila je puna kuća, a niko ništa nije posumnjao, niti se taj miris osjetio – kaže ona.

Kako dodaje, nakon što je narko-biznis prvi put otkriven u sremačkom selu, rijetko ko je pričao sa Zorom, a žene iz sela koje su se sa njom do tada družile mještani su zvali travarke, iako nisu znale da se u komšijskoj kući uzgaja marihuana.

– Čula sam da je ona rekla da je to radila jer je muka natjerala. Ona je radila u Holandiji i imala je penziju od 500 eura. Kakva je to muka, kad ja preživljavam sa 20.000 dinara (oko 330 KM) – pita se također vremešna komšinica.

Komšije sumnjaju da Zora ovakvu operaciju nije mogla sama izvesti, ali dodaju i da nikoga osim nje u kući nisu viđali, te da su vjerovali da se istim poslom više neće baviti. Kako kažu, ni suprug joj često nije dolazio iz Holandije.

Supružnici su kuću u selu kupili osamdesetih godina i dolazili ljeti, a godinama nikome ništa nije bilo sumnjivo. Ipak, komšije ne znaju kojim su se to poslovima supružnici bavili u zemlji poznatoj upravo po marihuani, koja se u Amsterdamu, najvećem gradu Holandije, konzumira legalno.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button