Mladi Mostarac uspješno obavio ljudski zadatak: Iz ledene Bune spasio djevojčicu i njenog oca

Mladi Mostarac uspješno obavio ljudski zadatak: Iz ledene Bune spasio djevojčicu i njenog oca

Ajet iz svete islamske knjige Kur’an kaže da “onaj ko spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.

A takvih primjera makar kod nas – zemlji u kojoj se u prošlom stoljeću tri puta ratovalo, ima napretek. Posljednji znani dogodio se nedavno u Blagaju, na poznatom dovištu derviša, gdje je 27-godišnji Emil Drljević spasio četverogodišnju djevojčicu i njenog oca.

Bio je to do tog trenutka običan radni dan za čovjeka zaposlenog u Tekiji. Dok je usluživao goste čuo je plač iz pravca rijeke, koja protiče uz tekijsku avliju. Popeo se potom na granični zid i primjetio dijete kako bespomično leži u vodi. Dilemu nije imao – ljudski zadatak izvršio je perfektno i postao heroj o kojem će se dugo još pričati u Hercegovini. Uspio je ostaviti na zid nekoliko ličnih stvari, pa nakon toga skočiti s visine od sedam u ledeno hladnu Bunu, koja je u tom dijelu duboka manje od metar. Rizikovao je i svoj život, ali je na sreću sve dobro prošlo.

“Plivajući u pravcu djevojčice primjetio sam njezinog oca, koji je pokušao da je spasi, ali i usljed šoka izgubio svijest. Voda ih je nosila ka obližnjoj mlinici. Uspio sam ih odvući do stepeništa kojim su se iz kompleksa spustili do rijeke i tu im ukazati prvu pomoć. Djevojčicu smo odmah prebacili u zatvoreni prostor, zgrijali smo je i ona je ubrzo došla sebi. Otac je pet minuta bio u šoku. Riječ je o državljanima Turske”, priča Drljević za “Haber.ba“.

Pošto kod sebe nije imao rezervnu odjeću, s Tekije se odmah zaputio ka svojoj kući. Ljudi koje je spasio napustili su kompleks nakon njega. Kasnije se nisu javili, ali je priča došla do muftije mostarskog i njegovih saradnika.

“Imao sam čast upoznati uvaženog muftiju Dedovića i njegove kolege. Došli su upoznati me i počastiti za ljudski čin. Ponosan sam na svoje djelo, koje bi vjerujem uradio svaki dobar čovjek”, kaže nam.

Iako je odrastao uz Bunu ranije nije imao priliku nekoga spašavati.

“Jedne prilike sam vozeći se u čamcu ušao u pećinu kraj tekije i usljed sretnih okolnosti se sklonio s mjsta na kojem je ubrzo počeo otpadati kamen. Bile su to velike stijene, a da sam ostao na mjestu na kojem sam se dotad nalazio, Bog zna šta bi bilo”, rekao je ovaj hrabri i skromni mladić.

Facebook Comments