Evrovizija se seli u Izrael: Pjesma “Toy” proglašena najboljom pjesmom Evrope

Evrovizija se seli u Izrael: Pjesma “Toy” proglašena najboljom pjesmom Evrope

Evrope, glasovi publike i stručnog žirija, preselili su najveće muzičko takmičenju na svijetu u Izrael. Naime, izraelska pjevačica Netta s pjesmom “Toy” dobila je najveći broj glasova – ukupno 529.

Drugo mjesto je zauzela pjevačica Eleni Foureira s Kipra. Njena pjesma “Fuego” osvojila je 436 glasova, dok je treće mjesto zauzeo Cesar Samspon iz Austrije koji je s pjesmom “Nobody but You” osvojio 342. glasa.

Nakon prvog kruga glasanja, odnosno onoga dijela kada svoje glasove predstavlja stručni žiri, Austrija je bila pobjednik, a na drugom i trećem mjestu su se našle Švedska i Izrael. U drugom dijelu glasanja, kada su se prezentovali i s glasovima žirija sabrali glasovi publike, Izrael se popeo na vrh, kipar se popeo na drugo, a Austrija pala na treće mjesto.

Izrael je ovo ukupno 4. pobjeda na Evroviziji, a prva nakon 20. godina kada je Dana Internacion slavila pobjedu s pjesmom “Diva”. Prenosi Fresh press.

Učešće na ovogodišnjoj Evroviziji uzelo je 26 država. Bosna i Hercegovina, zbog finansijskih razloga, ni ove godine nije imala svog predstavnika, dok su se Makedonija, Crna Gora i Hrvatska oprostile od takmičenja u polufinalnom takmičenju.

Sanja Ilić i balkanika koji su s pjesmo “Nova deca” predstavljali Srbiju takmičenje se završili na 19. mjestu s ukupno 113. glasova. Slovenska predstavnica Lea Sirk s pjesmom “Ne, hvala!” završila je na 22. mjestu s ukupno 64. glasa.

Facebook Comments