JEZIV IZAZOV U SARAJEVU: Šest djevojčica i dva dječaka na Instagramu objavljivali fotografije na kojima krvare od posjekotina

JEZIV IZAZOV U SARAJEVU: Šest djevojčica i dva dječaka na Instagramu objavljivali fotografije na kojima krvare od posjekotina


Nakon što je otkriven jezivi slučaj rezanja po tijelu učenika sedmih razreda Osnovne škole “Edhem Mulabdić”, iako je roditeljima rečeno da je o svemu obaviješten Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, iz ove ustanove to su negirali.

– Takav slučaj kod nas nije prijavljen. Naša pedagogica, koja kontaktira sa školama, nema nikakvih informacija niti je bilo intervencija – kazala je Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informiranja Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Uprkos tome što direktorica tvrdi da se samopovređivanje učenika nije desilo te da se radi o laži, javile su nam se još dvije majke, koje su, pod uvjetom anonimnosti, kazale da su se djeca počela rezati početkom prvog polugodišta.

Napravili grupu

One su rekle da im je verzija događaja koju im je saopćila razrednica, veoma čudna s obzirom na to da im je kazala da je slučaj prijavljen Službi za socijalni rad, ali u toj službi uopće nisu čuli za ovaj događaj.

Kako su nam kazale zabrinute majke, djeca su na Instagramu napravila grupu, gdje su jedni drugima postavljali izazove s rezanjem. U razredu u kojem je ovaj jezivi slučaj otkriven, šestarima se rezalo šest djevojčica i dva dječaka.

Majke sumnjaju da se ova pošast proširila i na drugu djecu te da se mora hitno reagirati. Djeci su otkrivene površinske i dubinske rane na butinama i ispod ramena. Rane su bile u vidu linija.

Policija i službeni pas u školskom dvorištu

Policajci sa službenim psom došli su tokom jučerašnjeg dana u ovu školu između petog i šestog časa nastave, kazalo nam je nekoliko roditelja. U školsko dvorište izvedeni su učenici šestog razreda. Ostatku škole rečeno je da se radi o vježbi te da ne smiju gledati kroz prozor šta se dešava u dvorištu. Kako saznajemo, psi su njušili dječije ruksake. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo negirali su da su organizirali bilo kakvu vježbu u dvorištu OŠ “Edhem Mulabdić”.

– Nije bilo nikakve prijave, jer nisu imali šta prijaviti. Tako je rečeno iz škole. Uprava škole obavijestila je roditelje i poduzet će mjere u svojoj nadležnosti. Obavijestit će i Centar za socijalni rad. Policajci sa službenim psima nisu dolazili u školu niti su šta izuzimali. Policajac je samoinicijativno danas (jučer, op. a.) otišao u školu nakon objave teksta u medijima – kazala nam je Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Video u fokusu


Facebook Comments