Kako je slavni Picasso naslikao plakat za film ‘Bitka na Neretvi’ i zašto mu je plaćeno sa 12 flaša vina?

Kako je slavni Picasso naslikao plakat za film ‘Bitka na Neretvi’ i zašto mu je plaćeno sa 12 flaša vina?

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara

‘Bitka na Neretvi’ spada u korpus najambicioznijih filmova bivše Jugoslavije. Najveće svjetske zvijezde onog vremena Yul Brynner, Franco Nero i velikiOrson Welles pridružili su se glumačkim legendama regiona, a plakat za njega je nacrtao niko drugi nego Pablo Picasso.

Naime, na iznenađenje Veljka Bulajića, Picasso je ubrzo prihvatio njegov prijedlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Picassa.

Na sreću, Picasso je rekao da ne želi novac, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. U junu 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, pored Tita i filmske ekipe navodno su prisustvovali i Sophia Loren i Omar Sharif.

Related Posts

Facebook Comments