Godišnjica presudne ratne bitke za BiH

Godišnjica presudne ratne bitke za BiH

Na današnji dan 1992. godine odigrala se prva velika ratna bitka za opstanak BiH. Snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, sa namjerom da sruše legalno izabranu vlast. Međutim, slabo naoružani branitelji odbranili su tog dana Predsjedništvo, Sarajevo i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta. Pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj se vide kako gore tramvaji na Skenderiji. Tog 2. maja zapaljena je i zgrada Pošte, te je došlo do prekida komunikacija.

Grad spasili “ratnici u tenama”
Oko 13 sati oklopna vozila i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri, ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci – članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

Toga dana vođena je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, 2. maja 1992. godine postala je očigledna.

U bitci za odbranu Predsjedništva BiH, uhapšen je veći broj niških specijalaca opkoljena, dok su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu državne institucije u Sarajevu.

Fikret Abdić nije dočekao jedinice JNA
Tog 2. maja na sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, dok je u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države.

Na svu sreću, Abdić nije dočekao da jedinice JNA stignu do zgrade Predsjedništva, a mnogi analitičari smatraju da, da je do toga došlo, rat praktično bio gotov, a država Bosna i Hercegovina bila bi prošlost.

Predsjednik Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

BHRT

Facebook Comments