Proljeće je i vodite svog psića u prirodu: Pazite! Ove biljke mogu biti pogubne za vaše ljubimce

Proljeće je i vodite svog psića u prirodu: Pazite! Ove biljke mogu biti pogubne za vaše ljubimce

S proljećem se sve budi, pa više vremena provodimo na suncu i u vrtu. Sadimo razne biljke, najčešće ne razmišljajući da bi neke od njih mogle biti kobne za naše ljubimce.

Ne znači da morate baciti te biljke, ali ih stavite na mjesto koje nije dostupno ljubimcu ili, kada ste vani, pripazite da ih ne pojede.

Neke od tih biljaka su narcisi, koji sadrže alkaloid likorin. On može izazvati povraćanje, proljev, srčane aritmije i bol u želucu. Bilo koji dio ovog divnog cvijeta, ako ga pas pojede, može stvoriti probleme, zato budite oprezni.

Zumbuli i tulipani sadrže laktone, alkaloidne tvari, te ako ih ljubimac pojede ili prožvače, može doći do iritacije sluznice usta ili jednjaka. Neki od simptoma trovanja tulipanom ili zumbulom su izrazito slinjenje, povraćanje, ponekad i proljev.

U skupinu biljaka koje su otrovne za ljubimce spada i oleander koji sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Iako divan, ricinus može biti smrtonosan za vašeg psa – sadrži otrovni alkaloid ricin, a otrovni su mu listovi, posebno sjeme. Unošenje jedne do tri sjemenke u organizam je smrtonosno.

Kako bi vaš ljubimac bio siguran, ove biljke posadite na mjesto njemu nedostupno i svakako pratite što žvače i njuši kada ste vani.

Facebook Comments