BiznisLifestyle

FOČA: Prvi posao za osmero mladih ljudi
Osmero mladih Fočaka potpisali su ugovore o šestomjesečnom zaposlenju kod šest lokalnih poslodavaca u okviru projekta “Praktična obuka i stručno osposobljavanje”, piše SRNA.

Posao je namijenjen za stručno usavršanje mladih od 18 do 35 godina koji su bez zaposlenja, a program sprovodi sarajevska nevladina organizacija “Progres”, u saradnji sa opštinom Foča.

Goran Šolaja narednih pola godine obavljaće posao tesara u ovdašnjem preduzeću “Komunalac”, dok je posao u vešeraju Studentskog doma u Foči dobila Radmila Đajić. Radno mjesto oboma mnogo znači jer, kako kažu, od toga prehranjuju porodice.

“Značiće mi puno da radim, zadovoljan sam, od toga i živim, imam porodicu, a očekujem da i ostanem na tom radnom mjestu”, kaže Šolaja.

“Ja ću raditi u vešeraju, peglati veš i sve ostalo što je potrebno, znači mi puno ovo, imam dvoje djece i trudiću se da opravdam pruženu šansu”, kaže Đajićeva.

Ukupna vrijednost projekta na području Foče je oko 20.000 maraka. Polovinu sredstava za plate radnika obezbjeđuje opština, drugu polovinu Udruženje “Progres” iz Sarajeva, dok je uplata doprinosa obaveza poslodavaca.

“Taj zajednički princip daje već godinama rezultate i može da bude model koji se primjenjuje u drugim oblastima, jer mi smo kroz ovaj odnos snaga u proteklim godinama zaposlili trideset ljudi”, rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Osim što dobiju priliku da steknu prve radne vještine, ostanu u radnom odnosu kod poslodavaca, mladima se kroz ovaj program omogućuje veća konkurentnost na tržištu rada.

“Naša dosadašnja iskustva pokazuju da je preko 60 odsto mladih koji su prošli korz ovaj projekat ostao da radi kod poslodavaca, a ostatak je bio sposoban da nađe posao što prije kod drugih poslodavaca nakon šestomjesečne obuke”, rekao je Elvir Čaušević, koordinator projekta ispred Udruženja “Progres”.

Izvor: SRNAKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button