KulturaTuzlaU fokusu

Tuzla: Jedinstvena prilika da prisustvujete prekrasnom jedinstvu dva različita indijska klasična plesa – Kathak i  Bharatnatyam (VIDEO)

U sklopu Festivala savremene žene, u Narodnom pozorištu Tuzla u subotu 21.04.2018 sa početkom u 15:00h, biti će upriličena plesna drama o životu kraljice ratnice Indije, Rani Laxmibai iz Jhansija. Ona je važila za jednu od vodećih figura tokom indijske revolucije za nezavisnost 1850-ih.

Nadahnuće iza ove plesne drame predstavljaju duh i snažnu ulogu žene u Inidijinoj borbi za nezavisnost i također  prekrasno jedinstvo dva različita indijska klasična plesa – Kathak i  Bharatnatyam.

Glavne stanice života kraljice ratnice prikazane su plesnim pokretima i tekstualnim dijelovima iz poznate pjesme indijske pjesnikinje Subadrag Kumar Chauhan.

Kavita Chhabra

To je rijetka prezentacija u kojoj se koristi oblik poezije koja se pripovjeda.

Ovaj tip produkcije će biti prezentovan prvi put u Bosni i Hercegovini, a budući da umjetnici putuju na razne lokacije u Indiji i drugim zemljama, ovo je jedinstvena prilika u kojoj možemo  svjedočiti ovom dinamičnom obliku pripovijedanja.

Ankita Sood (Yoga & Lifestyle expert)

Koreografije se temelje na živoj i snimljenoj indijskoj klasičnoj muzici, koncipirane od strane Kalavita Chhabra, režirala je Saumya Shukla, indijski Kathak Izvođač i Učitelj na ASCC-u i gđa. Panni Somi, renomirani umjetnik Bharatnatyam i vođa Sivasakti Kalananda plesnog pozorišta u Mađarskoj.

Ulaz je slobodan. Dobro nam došli!

Sunčica KeroševićKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button