BiznisTuzla

Statistika Aerodroma Tuzla: Rezultati u prva tri mjeseca sjajan uvod u sezonu

Rezultati Aerodroma Tuzla u prva tri mjeseca sjajan su uvod u sezonu koja se zahuktava. Prevezeno je 119.697 putnika što je 52% više nego u istom periodu prošle godine kada je prevezeno 78.765 putnika. 

Razlog ovog povećanja je poznat, veći broj letova rezultirao je i većim brojem putnika. Na primjer, u martu ove godine obavljen je 281 let, 41,2% više nego u martu prošle godine ali raduje da je broj putnika procentualno veći od većeg broja letova. Prevezeno je 49.920 putnika što je za 47,5% više nego u martu prošle godine. To znači da je porasla popunjenost aviona pa je tako u januaru iznosila 84,35%, u februaru 86,13%, u martu 84,86%.

Januar i februar ne možemo uporediti sa prošlom godinom jer nema preciznih podataka ali u martu prošle godine popunjenost je iznosila 81,2% što znači da je u martu ove godine porasla za 3,6%. Na prvi pogled to nije puno ali to znači da je u svakom avionu u martu ove godine bilo 6,48 putnika više nego u martu prošle godine. Ako bi se trend povećanja popunjenosti aviona nastavio i u narednom periodu, 600.000 putnika na godišnjem nivou čini se vrlo realnom procjenom.

U periodu ljetnog reda letenja, koji je u toku, broj letova će biti nešto veći u odnosu na prošlu godinu ali će na ukupan rezultat najviše uticaja imati linija za Beč koja starta 26. aprila sa pet sedmičnih letova. Ukoliko ovi letovi budu imali istu ili bolju popunjenost od letova za Bratislavu prošle godine, rezultat od 600.000 putnika na godišnjem nivou će biti čak i malo veći.

Realno, proširenje i uređenje aerodromske zgrade (završetak radova najavljen je za kraj maja) neće imati bitnijeg uticaja na broj putnika jer se puno više od 600.000 putnika i ne može prevesti sa dva bazna aviona. Ipak, sami putnici, koji su tokom prethodnih pet godina dokazali lojalnost i Wizzairu i Aerodromu Tuzla, zaslužuju bolje uslove od postojećih. Zbog njih želimo i nadamo se da će najavljeni rokovi biti ispoštovani.

Zanimljiva su pitanja koliko Aerodrom Tuzla može ići iznad 600.000 putnika godišnje. Prije 5 godina i 100.000 se činilo nerealnim, 300.000 je bila granica snova, a pola miliona putnika nije ama baš niko očekivao. Međutim, mora se odati priznanje Wizz Airu da radi pametno. Politikom niskih cijena i pouzdanim redom letenja uspio je da kod korisnika Aerodroma Tuzla razvije naviku letenja pa isti putnici lete po 4-5 pa i više puta godišnje. Ukoliko ova godina potvrdi stabilnost postojećih linija neće biti iznenađenje ako Wizz Air uvede još jedan bazni avion. Ako se to desi tada ni milion putnika neće biti nemoguć.

Izvor: TuzlarijeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button