Od 10. maja u kinima širom SAD-a i Kanade počinje prikazivanje dokumentarca “Scream for me Sarajevo” (VIDEO)

Od 10. maja u kinima širom SAD-a i Kanade počinje prikazivanje dokumentarca “Scream for me Sarajevo” (VIDEO)


Za “Scream for me Sarajevo” važi da predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona, u ratnom Sarajevu 1994. godine. U filmu su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.

“Uz snimke historijskog koncerta film je predstavio i druga dešavanja koja se organizovana uprkos zločinima koji su se tada događali u glavnom gradu BiH. Intervjui s bendom, organizatorima i radnicima na sigurnosti donose sliku surove realnosti ispunjene opasnošću i često barbarskim uvjetima koji se dešavaju okolo”, piše Basin radio iz američke države Wyoming.

Adnan Čuhara, direktor i producent kuće Prime time potpisao je ugovor se engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment – Universal za veliku svjetsku distribuciju filma reditelja Tarika Hodžića i scenasriste Jasenka Pašića. Od premijere na Sarajevo Film Festivalu “Scream for me Sarajevo” je osvojio tri nagrade i oborio nekoliko festivalskih rekorda.

Izvor: Klix.ba

Video u fokusu


Facebook Comments