U fokusu

VANDALIZAM U CENTRU TUZLE: Grafitima oskrnavili tek obnovljeni šehidski mezar
Za sada nepoznata osoba ili više njih ispisivanjem grafita oskravila je tek obnovljeno Džaferovo turbe koje se nalazi u neposrednoj blizini Skvera u Tuzli.

Na inicijativu Enesa Bešića iz Srebrenika, a uz saglasnost i stručnu podršku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, u periodu od februara do aprila ove godine urađen je projekt restauracije, zaštite i prezentacije starog mezara, kao dobra spomeničkog naslijeđa TK-a, prenosi “Tuzlanski“.

Možda će Vas zanimati i:

Nedugo nakon što je obnovljeno Džaferovo turbe, ovaj spomenik od historijskog značaja nepoznata osoba ili više njih je oskrnavila ispisivanjem grafita.

Džaferovo turbe prislonjeno je uz Vilu Pašić u Tuzli, a prema dostupnim podacima, riječ je o mezaru vojnog glasnika Džafera Altumbabića koje datira još iz prvih godina 19. stoljeća. Restauracijom ovaj vrijedan spomenik otrgnut je od zaborava, ali nažalost, vandalima nije trebalo mnogo da reaguju na Bešićev gest koji je vrijedan svake pohvale.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button